Monday, February 04, 2019

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CLXVIII

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CLXVIII 

Izdavač © 2014 Službeni glasnik, Copyright © 1991 Borislav Pekić,. 

 POLITIKA 

Zalaganje za politički stav koji je u izvesnom razdoblju uziman kao primeran, promenom spoljnih uslova, mnogo godina kasnije, može biti pozvan na odgovornost.
 Kako upokojiti vampira 

 Političari su često primorani da žrtvuju svoje ideje da bi ih realizovali.
 „Razaranje govora“ 

 Svi ljudi od nekog značaja ponašaju se nesnosno. Treba vremena da položaj čoveku udari u glavu. Niko se ne rađa kao čudovište.
 „Na ludom, belom kamenu ili Buđenje vampira” 

 Političari polovinu života utroše na pravljenje grešaka, samo zato da bi drugu polovinu posvetili njihovom pravdanju. Posle ih ne zanima ništa drugo nego vlastiti memoari.
 „Rđav dan na Stock Exchangeu“ 

 Opasno je za bilo koju partiju da bude u položaju iz koga ne može razlikovati one koji su u njoj iz opredeljenja od onih koji su u njoj iz interesa.
 *****
Svaki je pokret u neprilici kad valja da se nosi sa svojom prošlošću. Kakva da je, prošlost neke ideje, stvarna je. S budućnošću se nema neprilika. Budućnost je uvek jasna: nje nema. (Još ili uopšte?) *****
Problem su dželati istorije; žrtve su stvar statistike. theholyfatherandtheunh
 *****
Jedno od najstarijih i najvrednijih načela političke strategije, u ratu kao i u miru, jeste tajnost. Biblijski princip, po kome ni desnica ne sme znati šta joj radi levica. Vojnički aksiom, po kome se pola pobede nalazi u iznenađenju. Ni Bog, uostalom, nije obaveštavao ceo svet o nameri da ga potopi. Poverio se jedino Noju.
 *****
Ciljevi nekih pučeva u istoriji bili su tako dobro čuvana tajna da su njihovi izvršioci zaboravljali u čemu se zapravo sastoji. Smetnuvši s uma da im je cilj proklamovanje slobode, proglašavali bi se diktatorima.
 Tamo gde loze plaču

2 comments:

SSavic said...

„Емпирија, с којом се ми писци у својим књигама мучимо, серија је Роршахових мрља, у чијој објективној али неприступачној стварности свако од нас види други садржај, стварност која се често битно разликује од стварности у очима другог посматрача, а по свој прилици и од 'стварности по себи'.“ (Борислав Пекић)
рођендани су превазилажење самих себе...
поздрав од Светлане

(published by Ljiljana Pekić) said...

Draga Svetlana,
oprostite sto tek sada odgovaram na vase tople reci. Doslo je do neke pometnje na blogu pa sam tek sada pronasla Vasu divnu cestitku.
Veliko Vam hvala i ponovo se izvinjavam.
Srdacno Vas pozdravljam