Wednesday, February 06, 2019

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CLXX

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CLXX 

Izdavač © 2014 Službeni glasnik, Copyright © 1991 Borislav Pekić,. 

 POLITIKA 

Ako od naše Skupštine išta čini demokratsku instituciju, onda su to prljavštine koje se s njenih i oko njenih tribina mogu čuti. Ali se, ipak, ne može reći da nismo napredovali. Još na Svetoandrejskoj skupštini, vadile su se kubure i debatovalo mecima.
 *****
Ako čovek ima u vidu narav naših zakona i njihovu svrhu, ona ne leži toliko u zaštiti građana od vlasti, koliko u obezbeđenju vlasti od građana.
 *****
U političkom procesu se brani i delo i pravo na mišljenje koje do dela dovodi.
 *****
U političkim procesima proporcije ne proizlaze iz samog slučaja već iz okolnosti nad kojima normalan čovek nema nikakve kontrole. Istom slučaju kome je danas proporcionalna smrtna kazna, sutra može biti proporcionalno oslobođenje uz izvinjenje.
 *****
Ako postoji išta što uspešno sublimira katastrofalnost ljudskih odnosa, nesporazum kao trajnu osnovicu, onda je to njihov politički vid. U njima je sve u halucinacijama, pretpostavkama, proizvoljnostima.
 *****
Ljudi se pridobijaju načinom svakojakim. Nekoji obećanjima, nekoji pretnjama, nekoji parama. A ima ih, takav nam nacion, koje i treba ohrabrivati. Iz načela su radi svakoj vlasti leđa videti. theeyeofthebeholder
 *****
Politici istoričeski smisao daje jedino – uspeh. Za narod su moralni obziri smrtonosni, pogotovu ako nemaju dovoljno artiljerije, ljudstva i para da ih brane.

Nacion koji dobrovoljno pretpostavi pravdu pobedi, nema kakomiros, zlosrećnik, izgleda ni u životu da ostane, nekmoli veliki i slobodan da bude. Za narod koji zna šta radi, za njegove državnike sa zrnom soli u pameti, važnije je da im politika bude dobra, pa ma pravica malko i šantala, nego da imaju renomeu sveca u istoričeskom grobu.
 *****
 Gluma je nešto što je danas potrebno svakom čoveku. Pogotovu političarima.
 Zlatno runo

No comments: