Monday, July 22, 2019

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CCLXV

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CCLXV 

Izdavač © 2014 Službeni glasnik, Copyright © 1991 Borislav Pekić,.

 VREME 

Nikad se ni za šta nema dovoljno vremena. Ni za politiku, ni za umetnost, ni za život. Zato nam sve i ispada ovako traljavo, i sve nam natraške ide.
 *****
Vreme na Istoku nije kao na Zapadu. Količina peska u peščaniku ovde je sasvim neizvesna. U jednu godinu može ih i trideset dve stati! 
*****
Vreme je na Istoku, kao što je poznato, oblačna kategorija.
 Zlatno runo 

 Kao što nas vreme vara svojim prividnim proticanjem, nemogućim u večnom trajanju u kome ništa ne teče, obmanjuje nas i prostor izgledima na pomeranja koji u njegovoj beskonačnosti ne postoje [...] Osećam hladnoću. Drugi svet teče mimo mene. Treba pružiti ruku i dodirnuti ga. Treba tvoriti – novo.
 Tamo gde loze plaču 

 Privremenosti nas teraju na žurbu, tako vreme još više skraćujemo. Onaj ko hita ne koristi vreme, on samo njime prolazi.
 *****
Kad bismo shvatili vreme, razumeli bismo i smrt. Kad bismo smrt razumeli, umeli bismo da živimo. Kad bismo umeli živeti, vreme bi nam bilo jasno.
 *****
Osećanje da nam izmiče vreme i da nikad nije dovoljno iskorišćeno, u prostoru ograničeno u svetilištima u kojima se zarađuje novac, da bismo pomoću njega kasnije gubili vreme.
 Život na ledu 1983/84 

 Vreme postoji prividno, blagodareći dejstvu kauzaliteta (uzroka i posledica), koje su ga zahtevale za svoje procese, a zatim i zbog ideje Cilja kojoj je čovek te procese podvrgavao. (Kao što prostor ne postoji bez predmeta koji ga svojim odnosom određuju.) Vreme je pomoćna tvorevina uma u koju je smeštena ljudska istorija, bez njega nerazumljiva. Ono je poslužilo propasti da se izvede, nije je prouzrokovalo, kao što zvezde ne eksplodiraju zato što se u vremenu okreću, već što se duž njega pokoravaju prirodnom zakonu, po kome izvesni uzroci, u međuvremenu takođe i posledice nečeg, izazivaju druge posledice, uzroke trećim i tako u beskonačnost, izbeživu jedino propašću i uzroka i posledica. Lančana forma kauzaliteta priroda je svake propasti.
 1999

No comments: