Thursday, July 18, 2019

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CCLXIII

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CCLXIII

 Izdavač © 2014 Službeni glasnik, Copyright © 1991 Borislav Pekić,. 

 VOLJA 

 Volja je manje zavisna od nas nego što mogu da pretpostave ljudi koji je naziru u pokretima svojih udova. Ona nadolazi i iščezava nezavisno od naših obraćenja.
 Život na ledu 1955/59 

 Volja je jedini stvaralac.
 Kako upokojiti vampira 

 Da je graditeljska jedinica Volja, svet bi, na milost i nemilost, prepušten bio osećanju da je promašen i na pogrešnom putu. Svedržeća Volja ponašala bi se prema njemu kao ćudljivi umetnik prema ilovači. Mesila bi ga bez plana i doslednosti. Podređivala bi mu oblike potresima sopstvenog promenljivog raspoloženja. Nikada nedefinisan, svet bi večno bio gladan bilo kakve određenosti. Čak i smrti.
 Zlatno runo

 VREDNOST 

 Kad nema osećanja za prave vrednosti, put lažnim širom je otvoren. Zajedno sa tim vrednostima iščezava i moral, čije odsustvo pomaže opet jedino Proseku, jer kad mačke nema, miševi ne igraju kolo. Da igraju, stvar bi bila nešto manje opasna. Miševi grizu i jedu sve što stignu i sve što vredi, ostavljajući iza sebe samo – smrad.
 Život na ledu 1983/84 

 Što pre shvatimo da ne postoje i s t o r i j s k e, već samo a k t u e l n e vrednosti, pre ćemo ih imati. Ako ne zaboravimo gde smo i šta jednom bili, nigde ništa nećemo biti.
 *****
Učtivost ništa ne košta, a kamatu odbacuje.
 *****
Ništa ugled ne glođe tako nereparabilno kao osnovani podsmeh.
 *****
Kakvog smisla ima nasleđivanje novca, imanja, uspomena? Jedinog smisla ima nasledno pravo na življenje – pravo na večnost!
 Zlatno runo

VREME
 Svi oblici vremena, po mitološkom konceptu, raspoređeni su u istoj ravni, istovremeni su. Vreme je prostor koji se menja.
 *****
Istovremenost je odsustvo vremena, odsustvo istorije, konačnost – jedino pravo vreme.
 *****
Pradavno ciklično shvatanje vremena odriče progres, mada ne poriče razvoj.
 *****
Vreme se ne može pobediti. Smrt je neminovna, jer je već početkom data. Napretka nema. A napredak bi se mogao ostvariti jedino pobedom nad vremenom, pobedom nad smrću. Tamo gde loze plaču Večnost prođe dok se nešto ne dogodi, a kad se dogodi prođe čas.
 *****
Najmanje vremena čovek ima tamo gde nema ništa osim vremena.
 Život na ledu 1955/59

No comments: