Wednesday, July 31, 2019

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CCLXXII

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CCLXXII 

Izdavač © 2014 Službeni glasnik, Copyright © 1991 Borislav Pekić 

 ZATVOR 

 Neka se paralela između „iskustva“ izgnanstva i „iskustva“ zatočeništva može izvesti. Zatvor u socijalističkoj domovini je vidljivo mesto gde ljudi, što drže da su slobodni, zatvaraju one za koje misle da njihovu slobodu ne zaslužuju ili prete da im je oduzmu; tuđina je nevidljivi zatvor, gde poneko od nas odlazi kad dođe do uverenja da je i sloboda u socijalističkoj domovini – zatvor, samo daleko manje uočljiv.

(U međuvremenu, pametni odlaze da zarade pare i bolje žive.) Pošto su u pitanju tri tamnice, ili tri varijacije u praksi iste totalitarističke ideje, uz četvrtu zasnovanu na egzistencijalnom ropstvu bez obzira na poredak, razlike su manje nego što se očekuje. Naravno da ih ima, ali one su pre u domenu mere, ne suštine, kao razlike između nivoa američke trostepene policijske torture.

Govoreći robijaškim žargonom u realsocijalizmu – a za druge ne znam – osuđenik na zatvor je izolirac, a slobodan čovek, slobodnjak, osuđenik koji radi, često bez nadzora, van zidova kazamata, ali je svejedno osuđenik, u najpovoljnijem slučaju kažnjenik na uslovnoj slobodi.
 *****
Tuđina je zatvor. Udobniji, naravno, bezbedniji, svakako, korisniji i unosniji, sigurno, ali u krajnjoj liniji ipak vrsta – izolacije.
 *****
Samo dok bežite između jednog zatvora u drugi zatvor, u tom tunelu, ma koliko bio mračan, događaju se lepe stvari. Ako zapamtimo te lepe stvari, ako te lepe stvari učestvuju u našem životu, potpuno je irelevantno gde ćemo završiti.
 Zlatno doba dijaloga 

 ZAVIST 

 Zavist je najsnažnije osećanje slabih ljudi. Slabi su oni koji su nesigurni. A nesigurni su svi koji su prinuđeni da žive u takozvanim prelaznim epohama u kojima jedva izvesnu prošlost još nije zamenila još neizvesnija budućnost.
 Korespondencija kao život II 

 ZDRAVLJE 

 U izvesnim religijama biti bolestan značilo je biti zdrav na naročiti način. Možda je, dakle, neka nepoznata bolest – zdravlje, koje još nismo upoznali.
 Život na ledu 1983/84 

 ZEMLJA (planeta, univerzum) 

 Može li se, pod okolnostima iscrpljenja životnih izvora planete, brojčano povećanje čovečanstva uzeti kao napredak? Naročito ako se ima u vidu da se, zajedno sa brojem ljudi, umnogostručavaju i problemi vezani za njihov opstanak i sreću.
 Kako upokojiti vampira 

 Vele da je Zemlja već prenaseljena i da ćemo uskoro svi morati pod vodu, pa ako bi čovek sada našao običnog saobraćajca mogao bi da ga trenira za život pod vodom.
 „Rđav dan na Stock Exchangeu“ 

 Zemlja se grundira pameću. Krvlju se grundira jedino bolesna mašta.
 Zlatno runo 

 Mi smo uspeli za jedan vek da postanemo jedino stvarno opasno biće ove planete. U tome smislu i u tome svetlu naše svekoliko intenzivno bavljenje politikom, ideologijom, ekonomijom, pitanjem kako ćemo biti najsrećniji na ovoj Zemlji, kako ćemo imati najviše političke slobode,

 kako će se Pravda najviše udeliti, kako će se postići jednakost, kako će se rešiti problem gladi, kako će se rešiti problem obrazovanja, šta ćemo ostaviti svojoj deci, sva sistemska standardna pitanja ove civilizacije počinju da liče na situaciju u kojoj bi čovek koji pada sa pedesetog sprata razmišljao o tome šta će raditi kad bude stigao na zemlju.
 Rađanje Atlantide

No comments: