Thursday, July 25, 2019

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CCLXVIII

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CCLXVIII 

Izdavač © 2014 Službeni glasnik, Copyright © 1991 Borislav Pekić,.

 ZABAVA 

 Ništa tako ne denuncira neko doba kao vrsta zabave kojom se njeni savremenici podaju. Naši vitezovi se zabavljahu na gozbama, beskonačnim ispičuturskim i žderačkim seansama, ili na turnirima koji pre liče na klanice nego na razonodu. Viteštvo je tek u povoju, daleko od trubadurske otmenosti i heraldičkih rafinmana. A poezija tek proba svoje prve strofe.
 Sentimentalna povest Britanskog carstva 

 ZABLUDA

 Obratiti se svojoj unutrašnjosti za pomoć, znači suočiti se sa zabludama, koje bi htele da se ponove. Život na ledu 1955/59 Zašto se ljudi tako teško, gotovo nikako, oslobađaju svojih zabluda? Zašto po svaku cenu ne pristaju da se menjaju, dakle razvijaju? Zašto nemaju hrabrosti, zato što su pogrešno vaspitani, pa im se čini da je odanost nekoj zabludi časna.

Oni podsvesno znaju da bi se priznavši svoju pogrešku, svoje pogrešno opredeljenje – a pogotovu ako su iz njega proistekle nesreće po druge – našli u duhovno izgubljenom položaju, na milost i nemilost prepušteni osećanju krivice i uzaludnosti ko zna koliko godina svog života. A ko bi to mogao da podnese?

Stoga će svoju zabludu rađe odvesti do krajnjih, pa i apsurdnih konsekvencija, nego što će je priznati iz toga izvlačeći aktivne konsekvencije.
 Korespondencija kao život II 

 Zabluda je kao korov – ako joj ne izvučemo koren, cvetaće uvek iznova.
 *****
Seme zablude je svakako u prihvatanju, ali je njen najotrovniji plod u odbijanju da se nje odreknemo kada smo je prozreli. U tome nas ne sprečava strah od istine, nego strah od života bez zablude. A možda je to jedno te isto, jer jedina istina do koje možemo dopreti možda je odbijanje svih zabluda, odnosno svih saznanja.
 *****
Priznati da je čovek bio u zabludi, znači pomalo priznati da je bio budala. Život na ledu 1983/84 Bez odbacivanja starih zabluda, nema ni prihvatanja novih istina.
 Zlatno runo

No comments: