Tuesday, December 25, 2007

Komedije – misli -3. deo

Iz knjige “Na ludom belom kamenu” 10. tom Odabranih dela Borislava Pekića, izdatih u Beogradu, 1984, “Partizanska knjiga”; iz drame “Umetnost i stvarnost” (1976. godine). Izbor Ljiljane Pekić.

Postoji osetljivi balans izmedju svete slobode jedinke i nužne sigurnosti zajednice.
*****
Konzekutivna ograničenja slobode, koja u nekoj krajnjoj konzekvenci mogu dovesti do vojnopolicijskih argentinskih glavoseka ili lečenja nezavisnih mišljenja po ludnicama, ne treba da budu cena koju će demokratija platiti za onemogućavanje nelegitimnih načina političke borbe.
*****
DisasterLiberalna inteligencija Evrope, čak i pre zabluda u pogledu onoga što se dogadja u Sovjetskom Savezu, nije bila naročito poznata po razumnom odmeravanju posledica svojih intelektualnih opredeljenja. U celini, suviše često je podsećala na zapadno-evropske entuzijaste Oktobra, koji su se oduševljavali dobrim snavdevanjem Moskve, posmatrajući zatvorene kamione kako, pod firmom “SVEŽE MESO”, odvode ljude u smrt.
*****
Pisac ne može imati nikakvu drugu stvarnost do ove u kojoj žive njegovi sugradjani, nikakvu imaginarnu, subjektivnu stvarnost.
*****
Smrt u borbi je čin revolucionarne propagande kao i svaki drugi.

No comments: