Friday, November 29, 2013

Dnevnik Borislava Pekića 14. februar 1955.

Život na ledu I, Službeni glasnik 2013, Copyright © Borislav Pekić

ODLOMCI IZ DNEVNIKA BORISLAVA PEKIĆA

14. februar 1955.

Pošto je u nacionalnoj netrpeljivosti izgubila materijalnu dominaciju, Evropa je na putu da izgubi i duhovnu. Ona više nije u stanju da proizvodi civilizacije, te nije u stanju ni da ih brutalno razara. Njeni ratovi i njeni socijalni poroci (od kojih levičari prave vlastite vrline) više su gnojavi čirevi, koji s vremena na vreme buknu i zapale kontinentalni organizam, nego smrtonosne epidemije.

Njena agonija je pre u sposobnosti rađanja nego samoodržanja. Uostalom ta jalovost spasava svet od mrtvorođenih ideja njenog žalosnog klimaksa. Izjedena do kosti na Istoku, polutrula na Zapadu kao Hamlet, Evropa nad vlastitom lobanjom može da pita: Čemu je postojala, kad mora da nestane. Pokušaji integracije svedoče o toj agoniji. U doba prosperiteta njom su se zanosili samo naročito veliki i nepraktični umovi.

Kada jednu filosofsku ideju prisvoje političari, onda je to nepogrešiv znak njene iscrpljenosti i opadanja političke inspiracije. Izgleda da su rudnici ideja otvoreni u Americi. Jedan evropski kancelar izjavljuje: „Najbolji Evropejci dolaze iz Amerike“, ali on je zaboravio da se intelektualne rafinerije još uvek nalaze na ovom kontinentu. (Osim toga mašine koje proizvode američke ideje uvezene su iz Evrope.)

Evropsko iskustvo i njen rutinirani duh još uvek služi da oplemeni primitivne ustanke krajnjeg Istoka i Zapada. Naravno, prilično je neutešno da nam se kroz Ameriku ruga uskrsli duh razbojnika koje je Evropa izgnala, ali Evropa više nema vremena da čuva svoje dostojanstvo, jer joj je u opasnosti glava. Propadanje Evrope je na kraju krajeva stvar naših osećanja.

Za evropskog intelektualca, industrijski proizvedenog na francuskoj literaturi i Revoluciji, Evropa se proteže od Jelisejskih Polja do Invalidskog Doma. Evropa je u opasnosti ako jedan Flamlen ili Pino ne dobije u prvom pokušaju investituru. notwithoutmydaughter
Međutim ono što zabrinjava nije neizvesnost naše budućnosti nego nejasnost naše prošlosti. Neizvesnost dana koji dolaze uvek potiče od nejasnosti dana koji mu je prethodio. Množinom misli mi smo merili njihovu snagu. Racionalni nagon zapadnjaka pred poplavom tog duhovnog okeana koji je pretio da potopi osim biblioteka i svaki zdrav ukus.

On je propustio da ga svede u red. Evropska elita čuvala se eklekticizma. Ona je radije izmišljala nego slagala. Rađe proizvodila nego prerađivala. Tu je snaga Amerike. Nedostatak originalnosti omogućava jasnoću situacije i brz izbor.
 x
Bio kod ( ) U njenim godinama ruže puštaju najjače mirise. Šteta što imam nazeb.

2 comments:

Anonymous said...

Dear Ljiljana I'm a film student and would like to use a quote by Borislav, whose work I greatly admire, at the end of a film I am making as part of an exercise. I am writing to ask what is the procedure to request permission for it. Kind regards, Gustavo

(published by Ljiljana Pekić) said...

Dear Gustavo,
Could you please leave your e-mail address here so that I could contact you directly.
Best regards
Ljiljana