Wednesday, July 06, 2016

Godine koje su pojeli skakavci III tom –CCXII deo

Godine koje su pojeli skakavci III tom –CCXII deo 

Copyright © 2013 ovog izdanja LAGUNA, Copyright © 1991 Borislav Pekić 

Uspomene iz zatvora ili antropopeja (1948-1954) 
 Aveljev kompleks ili mit o nevinosti 

Osim kod retkih izuzetaka, u koje sam i ja sa drugovima spadao, gde je antinarodna krivica evidentna i još prve noći od isledne službe, zajedno sa drvenim nogama, raskošno prezentirana – pa mesta za blaženo osećanje nevinosti jednostavno nije bilo – islednici su za većinu hapšenika iz 1949, bili levo ili desno, budući golootočani ili mitrovčani, raspolagali uglavnom pretpostavkama, sumnjama, nejasnim optužbama, ukratko tlapnjama.

Silazeći dole, znali ste da ste negde skrivili, premda gde niste mogli dokučiti. Kada vam je to rečeno, bilo je toliko besmisleno – tek kasnije će to, to isto, postati strašno – da ste se ponovo osetili nedužnim poput janjeta, a``gneca božjeg, krivo izabranog za klanje. I još dok ste islednika slušali kako tu navodnu krivicu prepričava, znali ste da će se nesporazum rešiti, uskoro, najdalje ovih dana. caravaggiothe_inspiration_of_saint_matth
Kada se početnik u zatvoreničkom umeću vrati s prvog saslušanja, obično je ošamućen, čak i ako nije tučen. U stanju je potpune duševne pometnje i konfuzije, sa svim kliničkim simptomima šoka. On još ne može trezveno da primi optužbu, ni da se od nje organizovano brani. Često ni da je razgovetno ponovi. U njegovoj je glavi sada sve pomešano. Krivične radnje, datumi, imena, okolnosti, dokazi.

On će jedino znati da je nevin, i to će, s dosadnom, manijačkom upornošću, ponavljati. Strategija odbrane obrazovaće se tek kasnije, tokom drugih saslušanja. (Time neće da se kaže da bi bolje prošao da je kod islednika s tom strategijom otišao. Svejedno je. Proces isleđenja ne zavisi od uhapšenikove nego od islednikove strategije. A najviše od njegovih tekućih potreba.)


Zajedno s njom rodiće se i nada. Ona će potrajati izvesno vreme, održavana, kako kad, privremenom popustljivošću islednika, uvek sračunatom na krajnji dobitak, na priznanje, ili uobraženjem da se za nevinost našlo dovoljno neoborivih dokaza.

Uviđanje da je tolerancija islednikova bila i privremena i prividna, da druga strana protivdokaze ne prima, niti u obzir uzima, i da u tom odbijanju nema nikoje logike, pogotovu pravde, predstavlja teško razočarenje i drugi šok u procesu saslušanja.

I dalje ste, dok potpisujete završni zapisnik, koji će vam doneti višegodišnju robiju, uvereni da ste nedužni, ali ovog puta gorko svesni da od toga nećete na sudu imati nikakve koristi, da je to osećanje nevinosti u celini određeno za ličnu upotrebu.

No comments: