Monday, March 25, 2019

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CCII

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CCII 

Izdavač © 2014 Službeni glasnik, Copyright © 1991 Borislav Pekić,. 

 SEĆANJE 

 Pod analitičkom nostalgijom podrazumevam sećanje koje ima za cilj restauraciju, u prustovskom smislu, duha minulog doba prema kome se oseća ljubav, ali restauraciju pod kontrolom analize. Zlatno doba dijaloga 

 Platonov koncept saznanja je ubeđenje da je saznanje – sećanje.
 Atlantida 

 SIGURNOST 

 Šta je sigurnost? Pobeda jedne verovatnoće nad drugom. Često privremena, Pirova pobeda.
 Besnilo 

 Osećaj stalnosti je svakako jedna od naših najtemeljnijih ali i najkorisnijih zabluda. Ona počiva na osećanju da smo trajni iako u međuvremenu za smrt znamo. Ona se zatim širi na polje našeg svakodnevnog iskustva, gde mislimo da je sve zauvek i oduvek.

Ponekad znamo da sve to nije tako, ali od tog saznanja nikad ne pravimo upotrebu. Osećaj stalnosti je, naime, toliko koristan da ga ne smemo stavljati na prevelika iskušenja. Osećaj stalnosti je na neki način najviši oblik osećaja sigurnosti, pa čak i kad se radi o zatvoreniku ili o robu.
 Rađanje Atlantide

 SILA 

 Imajmo na umu da nije bilo vremena u kome Sila, snabdevena odgovarajućim prerogativima i sredstvima, a lišena skrupula, nije bila kadra da natera ljude da čine što želi. Usamljeni heroji su izuzetak, a ne pravilo.
 Kako upokojiti vampira Revenant

 SISTEM 

 Neko ko ima nameru da ruši tuđ sistem ne sme istovremeno da pristaje uz rušenje odnosa na kojima ima nameru i svoj sopstveni da ustanovi.
 Korespondencija kao život II 

 SKEPTICIZAM 

 Skepticizam se ne mora odricati od suda. On ga samo ne uzima ozbiljno, niti se obavezuje da po njemu postupa.
 *****
Skeptik je onaj koji ima mišljenje kao što drugi imaju odelo. On zna da je mišljenje konvencija i zato ga ne poštuje čak i ako mu se čini da je ispravno. Stvarno poštuje on samo sumnju.
 *****
 I skeptik dela, ali ne veruje u zasnovanost svog delanja na istini, nego na okolnostima istine koje su trenutno poznate. On zna da su šanse da je u pravu bar tolike kolike su i da nije. Zato će skeptik uvek spremno priznati da je njegovo delovanje posledica nejasne mešavine uzroka, od kojih je njegovo mišljenje samo jedan od sporednih.
 *****
Skeptik se ne prepoznaje toliko po uzdržanosti od delovanja, koliko po uzdržanosti u mišljenju. (Po prvom se prepoznaje slabić.) On može biti i efikasniji od vernika (fanatika, dogmatika), ali ga to neće ubediti da je u pravu. Vernika (fanatika, dogmatika) ni neuspeh njegove istine ne razuverava.
 *****
I skeptik ima izvesnih strasti, ali od njih ne kuje životna pravila ni za sebe, ni za druge. On ne živi za njih, nego pomoću njih.
 Tamo gde loze plaču

No comments: