Thursday, March 21, 2019

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CC

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CC 

Izdavač © 2014 Službeni glasnik, Copyright © 1991 Borislav Pekić,. 

 SAMOĆA 

Porodica je grupisanje samoće na jednom mestu.
 *****
U usamljenosti biće se naše kondenzuje. Njegova specifična težina postaje veća i njegovo samoosećanje – intenzivnije. Usamljenost je vrsta suda za fermentaciju ličnosti. Bez nje je nemoguće stvarno saznavanje, i premda sazrevamo van nje, u mreži mnogostrukih odnosa, iskustava, samoća, kao najdublje iskustvo, omogućuje da se sva ta druga iskustva pretvore u funkciju.

Ali pravi život, ta funkcija koja se konstituiše u samoći, vredi jedino ako je vratimo onamo odakle smo je uzeli – iz stvarnosti, preko samoće, opet u stvarnost. Čovek je deo univerzuma, a njegova usamljenost je onaj deo univerzuma koji pripada samo njemu. Ne da bi samo njegov ostao, već da bi se zajedničkom univerzumu vratio.

Refleksija i čin (delo) lice su i naličje našeg učešća u tom univerzumu. Zanemariti, ili čak potpuno je lišiti jednog od njih, znači živeti pola života.
 *****
Samoća koju ispunjavate sobom liči na pakao kome rađate đavole.
 *****
Ako mislimo da samoća izopačuje, da odsustvo mešanja naroda i rasa smanjuje obim i vrednost naših saznanja a kržlja naš genetički kod, zašto uporno želimo da smo sami u kosmosu. Kao što usamljeni čovek pati od halucinacija, pati od njih i usamljeno čovečanstvo. Samo što se kod njega to zove saznanjem.
 *****
Tvrdi se da je usamljenost pogodna za meditaciju. Međutim, najuspelije misli koje imamo u svojoj usamljenosti odnose se na usamljenost, odnosno na težinu usamljenosti.
 *****
U čoporu je toplo, ali smrdi. U čoporu je toplo, ali je tesno. U čoporu je toplo, ali bučno. Čopor je najsavršeniji oblik samoće jedinke. antonchristian_020_030 - Gaza 02 III 2002-2005 (91x62)
 *****
Osamljivanje je bekstvo u vlastitu usamljenost. Moguće je, dakle, bekstvo samo iz jednog u drugi oblik usamljenosti. Bekstvo pretpostavlja da se udaljujemo od onoga od čega bežimo.
 Život na ledu 1983/84 

 Neuporediva je poezija samoće! I u tom su smislu zatvorski prostori uistini onirički!
 Godine koje su pojeli skakavci 

 SAMOLJUBLJE 

 Biti ciničan na svoj sopstveni račun – to je poslednje sredstvo samoljublja. Voli sebe onaj ko ume da vređa sebe.
 Život na ledu 1955/59

No comments: