Wednesday, June 28, 2006

Konkurs "Fonda Borislav Pekić"

"Fond Borislav Pekić" je osnovan 10. juna 1993. godine rešenjem br. 022-1877/93-03 Ministarstva kulture Republike Srbije. Osnivači Fonda su: Kredibel banka iz Beograda, Udruženje književnika Srbije, Srpski PEN centar, Srpska akademija nauka i umetnosti i gospođa Ljiljana Pekić.

Od 1993. godine dodeljuje Fond svake godine po dve stipendije za mlade književnike koji se prijavljuju na javni konkurs. Stipendije se daju za prozna dela u pripremi koja odabere žiri.

Stipendije su dodeljene do sada iz "Fonda Borislav Pekić" od 1993 do 2005. godine sledećim književnicima:

1993. godine: g. Vladislavu Bajcu i g. Svetislavu Basari;

1994. godine: g. Draganu Velikiću i g. Goranu Petroviću;

1995. godine: g-dji Jasmini Lukić i g. Petru Laziću;

1996. godine: g-dji Jasmini Tešanović i g. Mileti Prodanoviću;

1997. godine: g. Sretenu Ugričiću i g. Gojku Božoviću.

1998. godine: g-dja Ljubica Arsić i g. Milan Djordjević.

1999. godine: g. Drago Kekanović i g. Vule Žurić.

2000. godine: g. Igor Marojević i Djordje Pisarev.

2001. godine: g. Laslo Blašković i g. Zoran Ćirić.

2002. godine: g-dja Damjana Mraović i Aleksandar Marčićev.

2003. godine: g. Zoran Penevski i g. Nikola Malović

2004. godine: g. Srđan Tešin i g. Saša Ilić

2005. godine: g. Nemanji Rotaru i g. Saši Jelenkoviću.

Žiri je posle pregleda svih prispelih radova izdao saopštenje za dodelu stipendije u ovoj godini - 25. juna 2006. godine.

Žiri za dve ravnopravne stipendije iz "Fonda Borislav Pekić" radio je u sastavu: Ljiljana Pekić, Vladislava Gordić Petković, Predrag Palavestra, Gojko Božović i Mileta Prodanović, a na sastanku održanom 23. juna 2006. godine, doneo je jednoglasnu odluku o dobitnicima.

Na konkurs je stiglo 30 prijava, koje potvrđuju visok ugled stipendije. Više autora bilo je u najužem izboru za nagradu. Žiri je odlučio da književnu stipendiju "Fonda Borislav Pekić" za 2006. godinu dodeli:

VESELINU MARKOVIĆU, iz Beograda, za nacrt romana »Mi različiti« i

MIĆI VUJIČIĆU, iz Mokrina, za nacrt knjige pripovedaka »Ovde počiva Lav Tolstoj«.

Stipendije će biti uručene dobitnicima po već ustaljenoj tradiciji na dan Pekićeve smrti 2. jula 2006. u Beogradskom dramskom pozorištu, u 20.00 sati, uoči stote predstave dramatizacije romana »Zlatno runo«. Tom prilikom će biti predstavljen i treći broj “Anala Borislava Pekića" za 2006. godinu.

Među prispelim radovima bilo je i nekoliko koji su se izdvajali svojim dobrim idejama, lepim stilom i tematikom; ti radovi su do kraja bili u najužem izboru. Među njima su bili sinopsisi: Miomira Petrovića, Srđana Valjarevića, Slobodana Bubnjevića, Vesne Perić Momčilović i Jelene Lukić.

Žiri je zato odlučio da se srdačno zahvali i ovim učesnicima, da pohvali njihov rukopis, da ohrabri njihov rad i zaželi svaku dobru sreću kako tome najavljenom rukopisu tako i njihovom budućem književnom radu.

Propozicije konkursa su takve da se ne može dodeliti više književnih stipendija, tako da se svake godine dodeljuju dve nagrade.

I ove kao i prethodnih nekoliko godina "Fondu Borislav Pekić" je svojom donacijom pomogao "Telekom Srbije" i omogućio da se ove stipendije dodele, kao i da se štampaju "Anali Borislava Pekića" već treći put za redom.

No comments: