Tuesday, August 21, 2018

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO L

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO L

 Izdavač © 2014 Službeni glasnik, Copyright © 1991 Borislav Pekić,. 

DRŽAVNIK 

 Državnik je odgovoran najpre svom društvu, ali on je istovremeno odgovoran i budućem.
 Tamo gde loze plaču 

 Ubica je zločinac u ma kojem društvenom sistemu. Ali državnik, čija politika ubistvo u serijama obavlja – to nije?
 Godine koje su pojeli skakavci 

 DUH 

 Jednom pokrenuti duh, ne stvara svoje istorijske oblike iz nečeg drugog osim svojih intimnih stanja, ne iz gradiva koje prožima, nego iz impulsa koji ga prožima. Biljka koja raste samo iz svog semena, raste onoliko koliko joj dopušta njegova priroda.

Kultura je analoga biljki. Ona traje koliko i moć prasemena. Duh je primoran da iscrpe svu energiju u oblicima koje stvara, pre nego što mu bude dopušteno da iščezne.
 *****
Duh je tropski cvet kome je potrebno naročito podneblje, da bi opstao. Postoje ljudi čije prisustvo rascvetava duh, i oni koji ga sprže poput mraza.
 Život na ledu 1955/59 

 Ako smo mi zaista materijalnog porekla, i ako smo zaista samo prašina koja se prašini vraća, čitava naša duhovna istorija nije ništa drugo do uzaludan i očajnički protest protivu ove kosmičke špekulacije…
 Zlatno runo 

 Ja sam ubeđen da je duh premoćan i da snaga duha vodi svet.
 Zlatno doba dijaloga 

 Tragedija ljudskog duha je amnezija vrste. Prvorodni greh tako simbolično i duboko izražen u priči o izgubljenom raju, prvorodni greh koji se, zapravo, sastojao u tome što je čovek sa drveta života ubrao plod, odnosno izabrao materijalističku verziju svoje budućnosti, koja se završila njegovim umiranjem, odnosno simbolično opet uvođenjem smrti vrste u čitavu sudbinu čovečanstva,

taj prvorodni greh nije samo početak propasti ovog čovečanstva, odnosno njegov nagoveštaj, odnosno njegova sudbina, koja neminovno postaje onog trenutka kada se taj plod ubere, kada se ta verzija budućnosti izabere, nego je to i sećanje na prošlo čovečanstvo koje je proživelo isti put, izabralo istu budućnost i završilo na isti način neminovno i katastrofalno.

U sadašnjem ponavljanju istorije mi smo kao vrsta doživeli, nakon tog prvobitnog greha, totalnu amneziju. Mi smo zaboravili da nam je prethodilo jedno čovečanstvo koje imalo svoj početak, svoju slobodu, svoj izbor i svoj katastrofalni kraj. To čovečanstvo možda je, takođe, zaboravilo da mu je prethodilo jedno ranije čovečanstvo koje je imalo isti tragičan put.
 Rađanje Atlantide 2draught

Samo slobodno društvo može imati pravu duhovnu kulturu. Ali naravno tek onda kada se oslobodi svojih otuđujućih materijalnih i materijalističkih pretpostavki.
 Život na ledu 1983/84 

 Duševnom propadanju uvek prethodi zanemarivanje izgleda i lične higijene, a sledi mu telesno raspadanje.
 Godine koje su pojeli skakavci 

 DUŠA 

 Duša je jedan apsurdan konflikt koji uzima na sebe likove poznatih nedoumica.
 Život na ledu 1955/59

 Kolaborant se postaje usled duševnog kukavičluka.
  Kako upokojiti vampira

No comments: