Monday, September 12, 2016

Godine koje su pojeli skakavci III tom –CCLX deo

Godine koje su pojeli skakavci III tom –CCLX deo 

Copyright © 2013 ovog izdanja LAGUNA, Copyright © 1991 Borislav Pekić 

Uspomene iz zatvora ili antropopeja (1948-1954) 
Zatvor kao civilizacija i civilizacija kao zatvor 
Ljudska žrtva boga plodnosti u dravidskih konda 

S antropološkog stanovišta većina naših kolektivnih radnji, ako o njima čovek nema pouzdano predznanje, izgleda ritualno. Njihovo pravo značenje, bez prethodnog obaveštenja, ni po čemu se ne može odrediti. Antropolog je stoga u nepoznatoj sredini u položaju kuvara, koji, iako je za kuvanje stručnjak, bez svesti da je među ljudožderima, ne može pogoditi pravo značenje kazana koji se pred njim potpaljuje. On ga ne razume ni kada ga u kazan strpaju. Počinje ga naslućivati tek kada oseti da mu je vruće.

U istom položaju se nalazi i početnik robijanja prvih dana izdržavanja kazne. Dugo vremena treba da se snađe, svoje iskustvo stabilizuje, proveri, pa tek onda, upoređujući ga s iskustvima slobode, pronađe dominante zatvorskog života i one razlike, ako postoje, što će mu dopustiti da ih svrsta u – posebnu civilizaciju. J. Pollock-Chaos

Nama je, nadam se, sada malo lakše. Imamo iza sebe preko šest stotina strana uvoda u ovu glavu. Videli smo mnoge prizore iz tamničkog života, upoznali mnoge robijaše i njihove sudbine, predstavljena je socijalistička vlast u njenom najpitomijem izdanju, a iznad svega, nazreli smo neke opšte konstituante stanja zatočeništva.

Možemo se oprezno odvažiti i na neke zaključke.

No comments: