Friday, October 30, 2015

Godine koje su pojeli skakavci III tom – L deo

Godine koje su pojeli skakavci III tom – L deo

Copyright © 2013 ovog izdanja LAGUNA, Copyright © 1991 Borislav Pekić

Uspomene iz zatvora ili antropopeja (1948-1954)
Tamnička heraldika i zakoni robijaške zemlje
Građani osuđeni po raznim antidržavnim osnovama

Osim malog broja stvarnih krivaca, većina je bila osuđena iz istih razloga zbog kojih su drugi osuđeni za kolaboraciju. Izvestan broj otpadao je na trivijalne krivice navodne neprijateljske propagande i pričanja viceva na račun režima.

U savremenom tamničkom argou bili su to „psovači” i „pevači”, danas inkriminisani članom 133 Krivičnog zakonika. Njima možemo priključiti neuspele begunce preko državne granice. Bekstva su, razume se, kakav god lični motiv mogla imati, uvek dobijala političko tumačenje i odgovarajuću kaznu.

U mitrovačkoj klasifikaciji, ovakvi osuđenici spadali su u srazmerno lakše delinkvente, te su pre drugih smeli računati na bolji postupak, ublaženje kazne ili pomilovanje; s političkog, a i svakog drugog stanovišta, činili su krajnje raznovrsnu, nesigurnu zatvoreničku speciju, zbog srazmerno sitnih kazni – srazmerno nama, velim, ne inače – i izgleda na prevremenu slobodu, retko pripravnu na rizik.

Uostalom, brzo su gubili hrabrost stečenu za kafanskim stolovima i distribuiranu po privatnim društvima. Bilo je među njima i sasvim apolitičnih ljudi, naselih na vlastiti smisao za humor, pa i naklonjenih poretku, ali povređenih nekim njegovim zlonamernim činom. Tek ih je robija načinila pravim neprijateljima.

Njihovo je držanje zavisilo pretežno od ličnog karaktera. Ovaj, nažalost, nije često bio od velike pomoći najvećoj robijaškoj vrlini – međusobnoj lojalnosti.

No comments: