Wednesday, October 22, 2014

Dnevnik Borislava Pekića 25. decembar 1956.

Život na ledu, Službeni glasnik 2013, Copyright © Borislav Pekić 

ODLOMCI IZ DNEVNIKA BORISLAVA PEKIĆA 

Utorak, 25. decembar 1956. 

E. Mariolopoulos; Visiinou 5 (Patissia) Athenes, Grece.

 Sreda, 26. decembar 1956. 

Emanuilo. „A kad se sabraše Fariseji upita ih Isus: šta mislite za Hrista, čiji je sin? A oni mu rekoše: Davidov!“ (Jevanđelje po Mateji.) Prema Mateji David - koji postade izraeljski car, beše Isusov daleki predak. Ovaj je podatak uz činjenicu da je Mesija bio pozdravljan kao sin Davidov, od neocenjive važnosti za shvatanje koga želim da iskažem u sudbinama obojice: Mesija i nije drugo do produženje Davidovo, aktueliziranje njegovog sna o moći. Ono što Davidu nije pošlo za rukom prema mojoj verziji mita, dosezao je Mesija (delimično i ubistvom Jude).

Skandal. Josif otkriva da je Marija trudna, još pre nego što se za njega udala. (Savremeno tumačenje odnosa Josifa i Marije, Emanuelove matere.)

Emigracija i povratak u zemlju.

Simvolizacija: Krštenja, kušanja okupljenih učenika („učiniću vas lovcima ljudskim"), moći, pretnje, Petrovog odricanja, Tajne večere. Izdaje Judine, Suđenje (Leder = Pilat), Smrti (Koncentracioni logor) Vaskrsenja (Bekstvo iz logora) i ostvarivanja carstva svog na zemlji. (Kroz odnos sa Adamom Golovanom psihološki, kroz rat, materijalno.) 295 - Nodes Of Ranvier - The Years To Come inlay 2
Pisao Lj. u Atinu.

Napravio plan rada za prvu četvrt 1957. godine.


D r a m a : „Ponoćni ekspres“, „U očekivanju Godoa“ (II deo).

R o m a n : „Katakomba“, „Simfonija Eroica“ (samo biografski deo sa komentarima).

D e t e k t i v s k i   r o m a n : „Proces Lenigehem“.

P r i p o v e t k e : „Provalnici“ (redigovati: „Most preko reke“, „Trijangla“, „Vetar sa prozora“, „Dom“, „Kockar“ - pripovetka koja se u prvoj verziji zvala „Prvi minut života“ – „Gde golubovi ne lete“, „Gljive i Gnojiva“, „Vrh stola“, i „Nasledstvo“, potrebno je zbirci dodati nameravan esej.)

2 comments:

Anonymous said...

Poštovana gospođo Pekić, tek sam nedavno ''otkrio'' djela vašeg muža pa mi ne zamjerite na slijedećm pitanju. Interesuje me. da li je vaš muž bio religiozan čovjek, ili drugim riječima, da li je vjerovao u Boga, kreaciju ili kako god hoćete? Iskreno se nadam da će te imati vremena i volje da mi odgovorite. Unaprijed Vam se zahvaljum...

(published by Ljiljana Pekić) said...

Poštovani Anonymous,
Drago mi je da ste "otkrili" Pekića i sugurna sam da ćete naći veoma interesantne teme i sadržaje u njegovim delima. Pitanje koje ste mi postavili zahteva malo više vremena jer na to nije lako odgovoriti. Treba malo da pregledam njegove intervjue i da nađem tačnu formulaciju koju je on upotrebio, jer ne želim da ga pogrešno citiram, a tema je jako složena.
Srdačan pozdrav.