Sunday, April 07, 2013

Dnevnik besnila XII deo

Stope u pesku, Službeni glasnik 2012, Copyright © Borislav Pekić 

Glavoseci i robovlasnici 

Naša priča držaće se istorije. Ići će redom što mu ga ona nalaže. Počeće sa glavosecima, proći kroz robovlasnike i završiti sa humanistima, ne trudeći se da dokuči razlike na kojima smo skovali udobne predstave o nadmoćnosti sadašnjosti nad prošlošću i nade u nadmoćnost budućnosti nad sadašnjicom. Priča o argentinskim glavosecima

Od 10. decembra 1983. do 15. januara 1984. – 3.477
Do 10. decembra 1983. – 1.186
Godine 1982. – 1.753
Ukupno: 6.416
Čega – 6.416?

Biliona nekog brutoprodukta? Knjiga od kapitalnog značaja? Originalnih rešenja od kojih zavisimo? Besprimernih žrtvovanja za drage? Novih lekova, novih ideja, novih saznanja i ciljeva?

Ne; 6.416 ljudskih glava. IsawasScrolls
Mrtvačnica argentinskog grada La Plata puna je iskasapljenih ljudskih ostataka, s kojima sad niko ne zna šta da čini.

(Dok su ti ljudi još bili celi, neko je to očevidno znao.)


To je zanemarljiv deo onih 3.477 leševa što su iz argentinske zemlje, južnoameričkog bastiona evropske bele civilizacije, iskopani od ustanovljenja civilne vlade do danas.

Druge dve cifre, ona iz 1982. i ona iz 1983. govore o leševima koji su se vratili iz grobova pre nego što su se vojni spasioci nacije povukli s vlasti, delimično na svoje posede, delimično u zatvore.

Da ne bismo bili nepristrasni, ovome saldu još ne smemo dodati one koji su ostali pod zemljom, gde im je bolje nego u memoriji njihovih ubica, a možda čak nego i u memoriji njihovih porodica. Statistički je time stvar okončana. Jedinu poteškoću stvara identifikacija. Većini tela izbrisani su otisci prstiju tako što su im odsečene ruke.

Deca i fetusi sačuvali su ruke – ali ne i život – jer ih zakon ne obavezuje na registraciju otisaka. Tamo gde se sumnjalo da bi dentistička intervencija pomogla identifikaciji, sečene su – glave. (U nekoj zemlji strože zubne higijene, morale bi biti odsečene sve.)

Ova priča došla nam je iz Argentine. Njene dvojnice stižu iz Irana, stižu iz Kambodže, stižu iz... Ima, međutim, neke više pravde u obnavljanju dajačkih rituala na drugom, ovom našem polu humane istorije. Razvijene Suštine vraćaju se svom jednostavnom poreklu, povest se opet približava mitu iz koga je uzela protosadržaje. Krug se zatvara. Ciklus se bliži kraju.

No comments: