Wednesday, August 13, 2008

Dnevnik B. Pekić 14. deo

IZ NEOBJAVLJENIH DNEVNIKA BORISLAVA PEKIĆA, 1955; izbor Ljiljane Pekić.
(13. deo Ovde)

24. februar 1955. godine (nastavak)

Nijedan od nas ne može da nađe protivrazlog za činjenicu da pripadamo jednoj generaciji koja je osuđena da nema ideala, a koja je neprekidno pokušavala da ih za sebe odabere i za njih se bori.

D.Teniers-Apes

Da li je nama teško i ponižavajuće da ozakonimo prazninu svog duha, i time priznamo svoju inferiornost prema generaciji naših očeva, inferiornost prema zverima koje se herojski bore za opstanak, prema mesu koje se u naporu da zadrži svoju podvojenost opire duhu, inferiornost prema nebu,

i suncu, i nekakvoj kaljuzi čak, i tako dobrovoljno se spuštajući na nivo elemenata, mi kao slobodne ništarije sterilno, bez otpora i revolta, ulivamo se kao kakva reka izmeta u sastav svakoga i svačega što želi i može da nas ima.

Iza svakog rata dolazi po jedna izgubljena generacija i jedina razlika između njih je u tome što je poslednaj izgubljenija od pretposlednje.

T i p o v i :
1. Njegovan (sin jednog Njegovana iz Antonijeve grane) – Otac koji je radi slobode sina izdao svoju pravu prirodu – tema “Uljeza” – postaje visok funkcioner režima. Sin pod pritiskom prošlosti i pod uticajem majke pune romantizma, umetničkih nastrojenja razvija se u jednoj izolovanoj citadeli.

Izgradivši svoj svet on misli da će mu njegovo postojanje omogućiti da izbegne dodir sa stvarnošću. On je umetnik koji piše i zamišlja da njegovi ispisani arci mogu uticati na svet. No jedan događaj u njegovoj školi pokazuje mu iluzornost te izolacije (tuča 1946.)

I tada se u njemu rađa revolt, već pripremljen inferiornošću u koju je bio gurnut. Sa još nekoliko prijatelja stvara on organizaciju. Za njega je to bila igra – nastavak njegovog intimnog sna.

2. Saša. Neverovatna ambicija. Čak i kada igra karte ne dozvoljava da je pogrešio. Papska nepogrešivost. Jako naglašen kompleks – naime on se stidi roditelja koji su nižeg staleža.

Njegov otac je nekad imao kavanu, nakon dolaska komunista postaje direktor jednog restorana u kome se društvo skuplja. To ga nateruje da potaži društvo ljudi čiji su roditelji bili na višim društvenim lestvicama.

Kad uviđe da bi u organizaciji mogao da igra jednu od vodećih uloga, on u nju ulazi i postaje njen najaktivniji član.

3. Balša. Otac bio poznatri pesnik i dramaturg. Umro. Živi sa starim dedom. Iz bogatstva pao u bedu. Jedna divna priroda.
I tako dalje .. (15. deo Ovde)

No comments: