Tuesday, August 12, 2008

Dnevnik B. Pekić 13. deo

IZ NEOBJAVLJENIH DNEVNIKA BORISLAVA PEKIĆA, 1955; izbor Ljiljane Pekić.
(12. deo Ovde)

24. februar 1955. godine (nastavak)

Tekst za stil knjige “Cveće za mrtve”, koja obrađuje opadanje Njegovana u vremenu od 1914. do 1941.

Ako je istina da vidovnjaci mogu sa lica ljudi pročitatinepogrešivo i precizno čas njihove smrti, i ako je istina da i smrt kao i sve elementarne nepogode – bure i zemljotresi ostavljaju znake na stvarima da bi ih one očekivale, onda bi osoba sa tom moći mogla bez naprezanja

da u laganom ali neprimetnom pomeranju Njegovana i njihovih Domova kroz sto godina, u sve širim i širim koncentričnim krugovima od Dedinja do Neimara, Garašaninove, Kralja Aleksandra sve do Grobljanske,

u kojoj evo ove godine – 1941. – podiže Maksimilijan Njegovan svoju kuću, predvidi u tom kretanju prema Novom groblju neumitan tok jedne umorne krvi i jedne iscrpljene inspiracije.

W. Blake-Nebuch

Sudbina koja Engleze vodi Holanđanima dovoljno je čudnovata ali ona koja iz Epsoma vodi u Pensilvaniju, a odatle u brda što zatvaraju Altamont preko koralnog krika petla i blagog kamenog smeška anđela, obojena je onim tamnim čudom slučajnosti koja stvara nove čarolije u jednom mračnom svetu. (Građa za ....?)

Suđenje rentijeru i bivšem zastupniku JUB Simeona Njegovana, njegovom drugobratičedu Maksimilijanu Njegovanu protiv koga je Javna služba iznela da je u noći između 2. i 3. maja 1953. umorio Jovanu U. bivšeg kapetana pokreta otpora.

Javna tužba izvodi ove zaključke iz činjenice da je Jovana se zadnji put javila upravo iz stana Maksimilijana Njegovana telefonom svojoj prijateljici i da je nakon toga nestala, a da optuženi u toku prethodne istrage priznaje da ga je ona posetila i da je u rečeno vreme bila u njegovom stanu.

Zatim iz izjave još nekih svedokakoje tužba izvodi pred sud. Svedoci su njen brat, nekada direktor jedne banke, (jedini od bliže porodice koji je uostalom neprijateljski raspoložen prema njoj);

njena najbolja prijateljica iz dana pre rata; žena koja je godinama spremala njenu sobu; dva čoveka koja su joj se udvarala – jedan oficir i jedan sportist; komesar njenog odreda za vreme rata; prijatelj njihove kuće; njana majka. (14. deo Ovde)

No comments: