Monday, August 11, 2008

Dnevnik B. Pekić 12. deo

IZ NEOBJAVLJENIH DNEVNIKA BORISLAVA PEKIĆA, 1955; izbor Ljiljane Pekić.
(11. deo Ovde)

24. februar 1955. godine (nastavak)

Iza svake kiše dolazi sunce da osuši zemlju. Posle svake pesme dolazi tišina da upije zvukove. Posle svakog rata dolazi po jedna izgubljena generacija kao otrovno cveće sa đubrišta.

K.Plattner_Erinnerung

I razlika između njih samo je u tome što je ona koja sledi izgubljenija od one koja prethodi. U čemu je njen cilj? Da na svom revoltu odgaja nov rat.

Došavši do ugla Kraljevića Tomislava Leonid je stao. Svetiljka obešena visoko o taman strop kišila je odozgo smrzoplavim sjajem. Posmatrana odavde ulica je izgleda kao usečena bradvom. Najzad, pomisli, oni će poverovati. Ili ono neće poverovati.

On zavuče ruku u unutrašnji džep da uzme tabakeru, ali je vrati: još uvek imaš vremena da se vratiš kući, ako dobro ispitaš stvar za tebe će to biti najbolje. R. dočekuje u Preduzeću. Ako se požuriš mogao bi da ga zatekneš kod kuće.

Ličili su na mrtvace, kojima je aljkavost grobara dozvolila da još malo ostanu na zemlji. I onda su iščupali iz sebe svu neprimenjenu veselost, iz svakog dana ponaosob, da je sada pospu zajedno sa konfetama na glave devojčura.

Leonid nije čuo muziku. On se okretao sa M. uporno, bez smisla kao točak na izvrnutim kolima, kao gramofonska ploča koja je urlikala iza njega sa zverskom snagom u visokim tonovima sambe, dok su konfete padale i on mislio da bi mu srce stalo zajedno sa njim i njenim bosim nogama. C. se smejao pred njim svojim ukočenim japanskim smehom ...

Da, Leonide prođi još jednom kroz pustinju budućnosti da bi se vratio oazi, čije je drveće izraslo za tebe i senke pale za tebe i voda pokuljala za tebe, i vraćajući se ranjen od stranaca i pustolova ti ćeš kružeći nad njom kao crn oblak koga obrazuju isparenja bilog,

čije su munje planule i gromovi udarali u svoja drveća, osetili da je neko obdelavao u tvom odsustvu oazu tvoju, i kad dopreš to saznanje da su to bile tvoje zaboravljene nade, sletećeš na obalu ukraj reke da se odmoriš.

A pustinja će se prazniti tobom. Samo tvoje stope na pesku svedočiće o tebi, dok ih vetar ne osnese i utisne na vazduh kao dobar znak. Kao jako dobar znak.

Mogao je da bude čulan i životinjski trezven i spiritualan i osvajački svirep i pustolovan i dečački nežan.

Umeo je da sedeći nepomično na fotelji i dok je prelistavao časopise sa odsutnom koncentracijom, da joj pokaže kako se sav ustremio na nju, a da se nije ni pomerio sa mesta.

Tako je ona verovala da misli na nju i onda kada on to nije činio. Umeo je da od čutanja načini sluškinju svoje strasti. (13. deo Ovde)

No comments: