Wednesday, September 05, 2007

O Analima Borislava Pekića

Možda nije svima poznato da već četiri godine izlaze „Anali Borislava Pekića“. Izdaje ih Fond Borislava Pekića, a svake godine izlazi po jedan broj. U njima uvek ima nešto iz zaostavštine što do sada nikada nije objavljivano. Svi brojevi se mogu nabaviti u beogradskim knjižarama: ALEKSANDAR BELIĆ, u zgradi Zadužbine Ilije Kolarca, na Studentskom trgu br.5 i u knjižari BEOPOLIS, Makedonska ul. br. 22.

1963-Jastrebac-01.jpgOvde dajem sadržaj Anala br. 4, ali bih posebno htela da preporučim (pored Pekića, naravno) eseje g. Branka Lazarevića koji se pojavljuju u broju 3 i 4. To su odlomci neobjavljenih dnevnika pisanih 1945 godine. Mislim da su to biseri koji će odgovarati svima koji vole da čitaju Pekića. U broju 3 je esej pod naslovom „Pučina je stoka jedna grdna“.

SADRŽAJ ANALA BORISLAVA PEKIĆA BROJ 4:

IZ ZAOSTAVŠTINE
Borislav Pekić: “U traganju za Elevsinom ili Građenje Arga (Beleške o VII knjizi fantasmagorije “Zlatno runo”) koje je priredila Ljiljana Pekić;

VREME REČI
Laslo Blašković: “Turnir grbavaca”

ČITANJA
Slobodan Vladušić: “Nepodnošljiva lakoća znakova. Sistemi znakova u Pekićevom ‘Hodočašću Arsenija Njegovana’”
Vladislava Gordić-Petković: “Odvratna starost. Pekićev ‘Čaj u pet’”.
Sabina Gjergel: “Problem ‘drugog’ /‘različitosti’ u prozi Borislava Pekića”.
Maja Cvijetić: “Pekić i Orvel. ‘1999’-‘1984’”.

PEKIĆ I KOMENTARI
Bogdan Rakić: “Ja sam svojim ranim radovima hteo da udavim jednu revoluciju”: ‘oslobođenje i prve poratne godine, jesen 1944/ljeto 1946’.
Branko Lazarević: “Rat, revolucija, demokratija i umetnost”. (Priredio Predrag Palavestra). Napomena uz raspravu “Rat, revolucija, demokratija i umetnost”.

KRITIKE
Damjana Mraović-O’Hare: “Pekićevi romani u Americi”.
Srđan Vučinić: “Pekić, dramski pisac (‘Borislav Pekić, Roboti i sablasti’, 2006)”.
Ivan Radosavljević: “Pekić i Biblija (‘Jasmina Ahmetagić: Antropopeja. Biblijski podtekst u Pekićevoj prozi, 2006’)”

ARHIV
Veselin Marković: “Jasna i dosledna priča”.
Mića Vujičić: “Aerodrom ‘Borislav Pekić’”.

BIBLIOGRAFIJA
Ljiljana Pekić i Milena Marković: “Bibliografija Borislava Pekića”.

HRONIKA
Olga Krasić-Marjanović: “Jedan ispunjem život”.

U Analima br. 1 je iz Pekićeve zaostavštine data „Slikovnica Njegovana, Turjaških i istorijskih ličnosti iz fantasmagorije Zlatno runo“, kao i „Priča bez naslova“. U broju 2 je štampana integralna verzija drame „Zlatno runo“, a u broju 3 se nalazi drama pod naslovom „Rađanje jednog zapisnika“.

Osim toga u sva četiri broja su objavljivani delovi Pekićeve biografije koju piše Bogdan Rakić. Ovo su samo kratke napomene o sadržaju Anala, jer su štampani brojni interesantni prikazi, studije i komentari koji će sigurno zainteresovati ljubitelje Pekićeve proze. U svim brojevima postoji i opširna bibliografija koja može biti od koristi onima koji proučavaju Pekića.

No comments: