Tuesday, January 25, 2022

 

TAMO GDE LOZE PLAČU VIII deo, Službeni glasnik, Copyright © Borislav Pekić

3.

BRUCKNER, WAGNER I PRIVATAN POSED U UMETNOSTI

Anton Bruckner (1824–1896), austrijski kompozitor, poznat po svojim simfonijama i misama, harmoničnog jezika, kompleksne polifonije i znatne dužine. Brucknerove kompozicije su definisale savremeni muzički radikalizam zbog svoje disonance, modulacija i lutajuće harmonije.

Wilhelm Richard Wagner (1813 –1883), nemački kompozitor, dirigent, pozorišni reditelj i esejista; najčuveniji po svojim operama za koje je pisao i muziku i libretto. Glavna dela: Holanđanin lutalica, Tanhojzer, Loengrin, Tristan i Izolda i dr.

Intrige Shakespeareovih drama s reda su preuzete. (William Shakespeare (1564–1616), engleski pesnik i dramski pisac. Napisao je 38 drame i 154 soneta. Njegove drame su prevedene na sve žive jezike. Glavna dela: Hamlet, Kralj Lir, Magbet i dr. )

Priča o danskom kraljeviću Hamletu može se naći u legendama sabranim u Gesta Danorum Saxo Grammaticusa. (Saxo Grammaticus (1150–1220), danski istoričar i glavni savetnik danskog Valdemara I. Prvi pisac kompletne istorije Danske koja je ujedno i istorija Estonije i Livonije i donekle Skandinavije.) Pretpostavlja se da je pisac do nje došao posredstvom novele Matteo Bandelloa, objavljene godine 1570. u V knjizi Historie tragiques od François de Belleforesta.

(Matteo Bandello (1480–1562), italijanski kaluđer i pisac priča koje pripadaju istom žanru kao i Boccacciov Dekameron.

François de Belleforest (1530–1583), francuski pisac, pesnik i prevodilac. )

Priča "Mera za meru" je iz treće ruke. Uzeta je od Georgea Whetstonea, koji je zaplet i sâm pozajmio iz "Hecatommithi" od Giraldi Cinthio, od godine 1565.

(George Whetstone (1544–1587), engleski književnik i pisac drama.

Giovanni Battista Giraldi (1504–1573), italijanski književnik i pesnik čiji je nadimak bio Cinthio. I on je pisao u žanru Dekamerona.)

Renesansa je doba solidarnog vlasništva onoga što književni maloposednici vole da dele na "naša i tuđa duhovna blaga" (mada su im, zapravo, i jedna i druga intimno podjednako strana).

S usponom Trećeg staleža, industrijskom revolucijom i kodifikacijom građansko-svojinskih odnosa na području kulture, dižu se oko tvorevina duha bedemi od tvrdog tesanika žudnje za ekskluzivnim posedovanjem, zamalterisanog nacionalnom arogancijom i hipokrizijom takozvanih "dobrih običaja".

S kraja XIX veka slika je obespokojavajuća.

Bruckner je III simfoniju, pisanu 1872/1873, ali izvedenu pod njegovom palicom u Beču tek 1877, pokazao Wagneru, čiji je duhovni učenik bio. Wagnera je rukopis Brucknerov oduševio, premda u simfoniji nije bilo samo upadljivih asocijacija na raskošnu dramatičnost Wagnerove muzike i revolucionarni duh vagnerijanstva, već i citata iz majstorovih dela. Bruckner je citirao učitelja iz poštovanja. Učitelj je taj gest s poštovanjem primio. Na premijeri, međutim, ti se citati nisu čuli. Bruckner ih je odstranio na nagovor svojih učenika, po svoj prilici Shalka, koji je pripadao jednom drugom svetu – dobu procentnog računa, patentno-autorskih prava i krunisanja privatnog vlasništva za vrhovno pokretačko načelo evropske civilizacije ...

(Dnevnik, 1978)

Žalosna priča o federalizaciji kulture ovde se ne završava. U naše vreme ona svoj sitnosopstvenički orgazam, svoju komičnu rampu, ima u zaglavlju romana The Young Lions Irwin Shawa. (Irwin Shaw (1913– 984), američki pisac drama i scenarija, romana i kratkih priča. )Tamo, ispod posvete supruzi piše: "The words 'Oh! What a beautiful mornin' which appear on page 342, copyright by Chappel & Co, are reproduced by permission of the copyright owner." Čime hoće, ukratko, da se kaže kako je citirana pesma "Oh, kakvo divno jutro!" preuzeta s izričitim, juridički ispravno formulisanim i od zakona ozvaničenim dopuštenjem ponosnog vlasnika autorskih prava. Ako sad mislite da je ta pesma zaista u celini citirana – premda bi i onda ceo postupak bio groteskan – varate se. Na 342. strani doslovno piše: 'Oh, what a beautiful mornin' sang an American voice near the piano 'Oh, what a beautiful day! I got a beautiful feeling', Everything's goin' my way!" ("Oh, kakvo divno jutro – peva američki glas blizu klavira – Oh, kakav divan dan! Osećam da će sve teći kako želim!") Ovaj poetski dragulj, koji je u svoje vreme, bez ikakve autorizacije, pevao bezmalo svaki Amerikanac, pisac je platio tekstom dužim nego što je pozajmljeni stih, uz čitavu pravnu proceduru, koja ovakve poslove prati.

Ali jednog dana će i ta autorizacija iz romana Mladi lavovi, to zaglavlje manijakalnog egocentrizma, zajedno s mnogim drugim "zaglavljima" našeg računskog i račundžijskog sveta, rasutim poput moribundskih mrlja po našim knjigama, novinama, aktima i sama postati prvorazredni dokument i, kao takav, prirodna hrana svakoj književnosti koja bude htela da otkrije, opiše, i razume naravi, običaje i shvatanja XX veka.

 

No comments: