Thursday, August 08, 2019

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CCLXXVIII

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CCLXXVIII

 Izdavač © 2014 Službeni glasnik, Copyright © 1991 Borislav Pekić 

 ŽIVOT 

 Naši životi su sačinjeni od padova, beskonačna istorija padova, jedno trajno srozavanje u ponor. Uspon i pad Ikara Gubelkijana 

 Potreban je daleko dublji preporod našeg života, jedna stvarna revolucija i izvora i ciljeva da bismo se otresli nasleđa koje nas po genetičkim zakonima jedne promašene istorije vodi u smrt vrste.
 Tamo gde loze plaču 

 U jurnjavi za lovom ni život ni obraz više ništa ne znače.
 *****
Nerazumevanje je opšta osobina, na njemu je zasnovan naš život, i sa tim se treba pomiriti kao sa konstituantom čovekove pozicije uopšte.
 Korespondencija kao život II 

 U životu su mogućna, uprošćeno uzev, dva kraja. Ili se neprimetno gasimo, odumiremo, postepeno padamo u sve niže slojeve misaonosti i sve prostije oblike rečitosti, a odnose sa svetom svodimo na minimum, dok se jednog dana, u svim tim odlikama, toliko od stvarnosti ne udaljimo da nas ona više ne priznaje, ne poznaje niti zapaža naš nestanak.

 Ili nas, pak, na vrhuncu ekspanzije zadesi nešto što nam jednim udarcem slomi osovinu i izliže kočnice, te nam se kola života munjevito strmoglavljuju u provaliju, raznoseći što im se na putu nađe.
 *****
Da bi čovek do dna zahvatio život, potreban je izvestan stepen fanatične privrženosti životu; a to isključuje zdravo rasuđivanje o vrednostima. Tako se pun i mudar život nalaze u stanju permanentne protivurečnosti.
 Kako upokojiti vampira

No comments: