Monday, August 05, 2019

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CCLXXV

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CCLXXV 

Izdavač © 2014 Službeni glasnik, Copyright © 1991 Borislav Pekić

 ZLOČIN 

 Zločin ne može biti istorijska nužnost. On može da bude nužnost jedne izabrane metode. Ali još uvek stoji odgovornost onih koji su izabrali takvu metodu, koja neminovno mora da se služi zločinima da bi postigla idealne ciljeve.
 Političke sveske 

 Nije istina da su visoka inteligencija i kriminalna narav inkompatibilni, i da je glupost glavni rasadnik zločina u svetu. Najveće nesreće zahvaljujemo najinteligentnijim među nama. Prosečnost i glupost su tek – alatke.
 Tamo gde loze plaču 

 ZNANJE 

 Neposredno saznanje, odnosno znanje nečega uvek je istinitije od ma kako dobrog zaključivanja, jer logičko zaključivanje je jedan proces, kao i u svakom procesu može se dogoditi, a najčešće se i događa – greška, bez obzira da li se radi o jednom mehaničkom procesu u savršenom kompjuteru ili o takvom istom procesu u jednom savršenom mozgu.

Pošto neposredno znanje ne zahteva proces nego je pitanje sadržano u istom vremenu, u istoj ravni, sa tačnim odgovorom nema nikakvih mogućnosti za grešku. Mi se nalazimo u neposrednom dodiru sa najdubljim istinama.
 Rađanje Atlantide 

 Svaka specijalizacija u opštem obrazovanju je put u duhovno, moralno i političko ropstvo. Razumljivo je onda što sve diktature teže s jedne strane specijalističkom, a s druge tehnološkom obrazovanju, gajeći prema onom humanističkom – odvratnost. Znanje i obaveštenost osnova je svake slobodne odluke, a slobodna odluka srž ljudske slobode.
 *****
Ideologizirane enciklopedije su sumarijum neznanja i zabluda jedne epohe. One ne pokazuju nivo znanja jednog doba o jednom predmetu, već nivo potreba jedne stranke za određenim znanjem, bolje reći neznanjem. Sve-znanje bi se tako moglo nazvati ne-znanjem.
  Život na ledu 1983/84 

 Učili su nas da je znanje uslov napretku, ali kada su primili račun za školarinu, našli su da je to znanje isuviše skupo za ono što daje, a davalo je ponekad buntovnike i nezadovoljnike, pa su se vratili staroj dobroj ideji da obrazovanje treba samo onom ko je kadar sam da ga plati i ko može da bude nezadovoljnik na svoj trošak.
 Sabrana pisma iz tuđine

No comments: