Friday, August 02, 2019

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CCLXXIV

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CCLXXIV

 Izdavač © 2014 Službeni glasnik, Copyright © 1991 Borislav Pekić 

 ZEMLJA (planeta, univerzum) 

Mi Zemlju iscrpljujemo (prirodne izvore, sirovine, rude, šumsko blago) vadeći iz nje sve što se pokrenuti može, sve što se od nje može odvojiti, s jednim ograničenjem da joj ne poremetimo gravitaciju. Maroderstvo zovemo eksploatacijom, čime i sami priznajemo kriminalnu suštinu ove privredne procedure.
 „Luče Novog Jerusalima, 2999“ 

 ZLO 

 Da li ima leka koji uništavajući zlo onesposobljava i njegove klice? Ko može znati kada će ponovo proklijati da nas upropasti?
 Vreme čuda 

 Zlo se ne može ni uništiti, niti iz nečega stvoriti. Njegova količina je stalna i nepromenljiva. Tako bi mogla da glasi neka vrsta zakona održanja zla.
 Zlatno doba dijaloga 

 Zlo deluje prirodno. Njemu se nikad ne čudimo. Čudimo se jedino ako se ono ne dogodi. Pošten čin je nepredvidiv, zato što se čini po impulsu, zato što nije prirodan, spontan.
 *****
Zlo je intelektualna potreba uma koji meditira o dobru. Ne tvrdi se, naravno, da su zlo izmislili intelektualci – mada su neka od najgorih usavršili – ali je izvesno da su ga učinili logički neophodnim u zasnivanju ideje o ma kome boljem svetu. Ideja zla je, čak i prema najprimitivnijem logičaru, nužna da bi se imala predstava o pojmu dobra.
 Kako upokojiti vampira 

 Velikom narodu je lako da zaboravlja. Pogotovu zlo. A Srbi su mali, malecni, šaka jada. I zlo nam neka vrednost. Počesto druge i nemamo. Moramo i njega kao oči u glavi čuvati. Nikad ga, do smrti ne zaboravljamo.
 Odbrana i poslednji dani

 Početak predavanja zlu je prestanak čuđenja nad njim, sve dok ga (kao ja) smatramo prirodnim, bićemo pred njim bespomoćni.
 Život na ledu 1983/84 

 Uništavajući zlo ili se bar nadajući da ga oštećujemo, ponekad uništavamo i sebe, sebe oštećujemo. Korespondencija kao život I Zlo se ne vidi odmah, niti je, i kad se vidi, svakome dano da ga prepozna. A onda, i raznih zala ima. Jedna potiču iz ljudske prirode; druga tvore prilike, nevolje, slučaj; tek je za treće zlo kriv pali Anđeo kojeg prost svet zna pod imenom đavola.
 „Otisak srca na zidu, 1649“

No comments: