Tuesday, February 14, 2017

ODLOMCI DNEVNIKA, deo LXXVII

ODLOMCI DNEVNIKA, deo LXXVII 

Copyright © 2009 ovog izdanja Zavod za udžbenike, Copyright © 1991 Borislav Pekić 

 Subota, 26. mart 1983. godine
 O mitu povodom Zlatnog runa. Beleška o mitovima. 

Mit je ono što je u jednoj umetnosti - univerzalno. Sve osnovne ljudske situacije su mitske. Ono što mitsko nije, slučajno je i nebitno. To je šljaka postojanja. Mit je zatim cement duhovnog ujedinjenja naroda.

 Višeslojnost mita sastoji se od poetskog, piktografskog sloja koji je srednji i koji povezuje najviši ontološki, suštinski u stvari, sa najnižim istorijskim.

 Kasirerovo mitsko večno juče, dakle ono što se smatra vremenom mita mogu da primenim samo onda ako mu dodam i večno danas, kao mit koji se ispunjava i reprodukuje, i večno sutra kao potencijalno mitsko, kao mit koji suspendovan, spreman, očekuje da se još jednom realizuje. Devouring_Fears-L
 Pre nego što kažemo da je mit bezvremeni moramo razumeti da je on zapravo svevremeni, i da u toj svevremenosti dobija i on svoje vreme koje mu inače nedostaje. Samo tako se može protumačiti bezvremenost mita; inače u njemu dobijamo nešto što budući da stoji izvan vremena ne stoji nigde.

2 comments:

SSavic said...

`Mitologija nije dečija igračka... jer, njeni simboli (bez obzira na to da li su izraženi u opipljivom obliku slika ili apstraktnoj formi ideja) dotiču ili oslobađaju najdublja središta motivacije, diraju obrazovane i neobrazovane, podstiču mase, pokreću civilizacije...`

srdacan pozdrav,
Svetlana

(published by Ljiljana Pekić) said...

Draga Svetlana,
pre svega drago mi je da ste se opet javili. Veoma ste lepo izrazili Vaše misli o mitologiji, baš onako kako je Pekić shvatao mit i njegovu simboliku.
Srdačan pozdrav.