Thursday, November 03, 2016

ODLOMCI DNEVNIKA, deo IV

ODLOMCI DNEVNIKA, deo IV 

Copyright © 2009 ovog izdanja Zavod za udžbenike, Copyright © 1991 Borislav Pekić 

Dnevnik, noć između 10. i 11. januara 1983. godine

I deo Kermaunerov “Dnevnik” - izvodi, komentari: “Hrišćanski marksizam”, Fronda, Dobrica Ćosić, praksisovci, privilegovani disidenti, evrokomunizam.) 

Opet imam nesanicu, probudio sam se oko 4 sata i ne mogu spavati. Čitam novi dnevnik Tarasa Kermaunera u “Književnosti” broj 1-2 za 1983. godinu. Njegov dnevnik pod naslovom “Druženje s dnevnikom” u prošlogodišnjim brojevima “Književnosti” čitao sam sa velikim zanimanjem.

Dnevnik ima sjajnih partija premda je nešto razvučen i konfuzan na mestima, a i lični momenti odneli su na puno stranica prevagu nad opštim. Smetala mi je naravno i moja vlastita ograničenost, moje nepoznavanje situacije u Sloveniji, pominjanje mnogobrojnih imena o kojima ništa ili jedva šta znam.

Ali u celini čovek mi se činio pametnim, a iznad svega poštenim i otvorenim. Ovde takođe nalazim vrlo zanimljivih zapažanja, sa više lakoće pratim ovaj deo zato što je nekako bliži opštim temama, a manje posvećen slovenačkim prilikama. U odeljcima dnevnika pod naslovima “Meditacija o nekim perspektivama” i “Prijateljski simposion” nalazim neke delove koje vredi i zabeležiti i prokomentarisati. imagen10-pinturaguayasamin-ecuador

Kermauner kaže:

“(...) Zato se i vezujem za mlade - neinstitucionalne, slobodne, kritički raspoložene – hrišćane; (...).”


Zatim par rečenica dalje:

“(...) Zato bih želeo da se vežem za mlade - neinstitucionalne, slobodne, kritički raspoložene – marksiste; (...).

Ma koliko da imam primedbi u odnosu na praksisovce, jedno je nepobitno: da nisu skliznuli ni u prazan antikomunizam, premda bi se mnogom neprijatelju tako izmenjeni najviše sviđali; niti su svoju situaciju shvatili kao bezizlaznu i predali se; ostaju uporno na svojim evropsko demokratskim, ali socijalističko marksističkim zamislima. Ta čvrstina praksisovskog kursa je za primer.”

No comments: