Thursday, March 31, 2016

Godine koje su pojeli skakavci III tom –CLI deo

Godine koje su pojeli skakavci III tom –CLI deo 

Copyright © 2013 ovog izdanja LAGUNA, Copyright © 1991 Borislav Pekić 

Uspomene iz zatvora ili antropopeja (1948-1954) 
Tržište usluga 

Pojedini zatvorenici raspolagali su upotrebljivim veštinama ili korisnim znanjima koja su prodavali zainteresovanim licima. Najviše su se cenile pravničke usluge bivših advokata i sudija. Oni su zatvorenicima pisali predstavke, žalbe i molbe za pomilovanja, jer ovi nikad nisu bili zadovoljni svojim advokatima na slobodi. Nezadovoljstvo odbranom bilo je opšta pojava.

Postojao je još jedan oblik usluga koji su imućniji robijaši redovno koristili. Svako od njih imao je nekog siromašnijeg zatvorenika uza sebe koji je – nezavisno od svojih godina – umesto njega otaljavao teže ili prljave poslove: iznošenje kibli, pospremanje slamarica, pranje porcija itd.

Zauzvrat, takva je „robijaška posluga” dobijala malo hrane iz „gazdinog” paketa, a mogla je računati i na njegov kazanski obrok kada bi ga se ovaj odrekao. J. Pollock-Chaos
Kad god nisam bio u samici i ja sam imao ovakvu pomoćnu službu. To sada može izgledati neuviđavno sentimentalnim posmatračima, unatrag i sa strane, ali robija je, kako kazasmo, zajednica interesa, ne srca i uma. Prisilna zajednica, povrh svega, a ne stvar našeg slobodnog izbora.

No comments: