Wednesday, March 30, 2016

Godine koje su pojeli skakavci III tom –CL deo

Godine koje su pojeli skakavci III tom –CL deo 

Copyright © 2013 ovog izdanja LAGUNA, Copyright © 1991 Borislav Pekić 

Uspomene iz zatvora ili antropopeja (1948-1954) 
Krijumčarenje 

Ono je svojstveno svim robijašnicama, samo mu obim zavisi od kategorije u koju ova spada i efikasnosti protivmera uprave. U Nišu je bilo razvijenije nego u Mitrovici. Vrsta i količina predmeta koji su se mogli tim putem u KPD Nišu nabaviti daleko je prevazilazila skromnije mogućnosti kontrabande i crne berze Sremske Mitrovice. rapture
Krijumčarenjem su se bavili slobodnjaci koji su radili van zidova tamnice. Na povratku u zavod vršen je rutinski pretres. Zimi, pri velikim hladnoćama, nikad nije bio naročito striktan, jer se i stražarima žurilo da se vrate u tople sobe. Leti je bilo malo teže i zbog lake odeće i zbog toga što se stražarima nije žurilo da budu u svojim sada zagušljivim prostorijama.

Tada su primenjivani trikovi. Na samom ulazu upriličila bi se prepirka i skrenula pažnja straže. Direktna se pomoć od nje u to vreme nije mogla očekivati, osim od onih koji su već ranije ucenjeni poklonima iz radionica. Poneki je stražar mogao na nešto i da zažmuri, ali se krijumčar na to nije smeo osloniti. Svi su se više nadali u svoju promućurnost i lenjost straže.

Na najvećoj ceni bila je rakija. Posle nje, slike golih žena i izvesnih slatkih radnji.

No comments: