Tuesday, July 28, 2015

Dnevnik Borislava Pekića 22. april 1983. godine (III nastavak)

Život na ledu, Službeni glasnik 2013, Copyright © Borislav Pekić 

ODLOMCI IZ DNEVNIKA BORISLAVA PEKIĆA 

Petak, 22. april 1983. godine (III nastavak) 

Omča za Obešenjaka 

(Večernje novosti o kruševačkoj aferi)

Danas sam od Nenada Petrovića dobio kopiju članka iz Večernjih novosti, gde međutim datuma nema, koji glasi:

„Varničava rasprava oko premijere drame Borislava Pekića u Kruševcu. Obešenjak izbegao omču. Pekićev tekst najpre podelio kulturne i političke radnike Kruševca, da bi zatim u argumentovanom i demokratskom dijalogu ipak bilo odlučeno da se premijera Obešenjaka održi. Razgovor pomogao reditelju i glumcima da neka mesta u predstavi pojasne. 106geric
Zamalo da se Kruševac podeli oko Obešenjaka Borislava Pekića, dela koje je kruševačko pozorište pripremalo u režiji mladog reditelja Nebojše Bradića . Rascep između kulturnih radnika i jednog broja političkih poslenika ipak se nije dogodio zahvaljujući naporu jedne i druge strane da se uspostavi dijalog, posle kojeg su preksinoć na kraju druge kontrolne probe u pozorištu argumenti nadvisili strah od rizika. Tako je s Obešenjaka skinuta silom vezana omča i Kruševljani će videti premijeru ovog dela.


Do pre neki dan sve je bilo u redu s pripremanjem ove predstave koju je Programski savet pozorišta uvrstio u repertoar. Premijera je bila planirana za 5. april, a nekoliko dana ranije igrana je kontrolna proba za jedan broj kulturnih i političkih radnika. U diskusiji je, više oko Pekićevog teksta nego oko predstave, došlo do konfrontacije.

Kulturni radnici isticali su da se Pekićev slojeviti i višeznačajan tekst zasniva na ironičnom i apsurdnom delu koji je vanvremenski i vanprostorno situiran, te je poruka drame saglasna s borbom protiv opšteg zla. Nekoliko političkih radnika, međutim, ukazivalo je da Obešenjak nudi beznađe, vešala kao izlaz, i teške aluzije na domaće vrednosti i okolnosti, upozoravajući da bi predstava mogla da izazove teže političke posledice.

Ulje na vatru dolio je reditelj Jovan Putnik , koji je u svojstvu umetničkog rukovodioca pozorišta vodio ovu tribinu, napomenuvši da se otvara problem koji može da izazove asocijacije na Golubnjaču. Kruševljani su ipak pokazali da ne žele nikakav referendum o jednoj predstavi, pa je verovatno i to navelo jedan broj ljudi da se bojažljivo opredele prema bliskoj premijeri.

Dijalog je pomogao reditelju i glumcima da pojasne neka mesta u predstavi tako da je druga kontrolna proba potvrdila, po mišljenju više desetina učesnika u diskusiji, da je predstava u međuvremenu dobila u kvalitetu i da je napravila pravi zaokret ka angažovanom pozorištu. Ipak na kraju kontrolne probe oprečna mišljenja su se svela na konstataciju da su normalna, s obzirom na to da je Pekić pisac višeslojne asocijacije i da Kruševljani nisu navikli na dijalog ove vrste.

U međuvremenu se, međutim, neko potrudio da proturi vest kako su navodno političari zabranili prikazivanje ove predstave, pa se tako stvorila naelektrisana atmosfera. Ipak posle druge kontrolne probe i razgovora neke dileme su raščišćene.

Posle preksinoćne rasprave glumac Dušan Jovanović, predsednik Programskog saveta, istakao je da ovo telo nema potrebe da se sastaje i izjašnjava da li će predstava ići ili ne pošto nije ni stavio veto.“
Pisac članka je B. Popadić.

No comments: