Monday, June 29, 2015

Dnevnik Borislava Pekića 8. april 1983. godine




Život na ledu, Službeni glasnik 2013, Copyright © Borislav Pekić

ODLOMCI IZ DNEVNIKA BORISLAVA PEKIĆA

Petak, 8. april 1983. godine

Pisma iz Engleske (nastavak)

Pripreme za saradnju sa BBC-jem. Eventualne teme, nabrojaću ih ovde dvanaest.

Atomic_Slice

U jednoj bih mogao obraditi ona čuvena pisma Timesu i pokazati kako se u njima ogleda karakter Engleza.

U drugom bih mogao započeti jednu seriju: mi i Englezi. Na raznim konkretnim primerima, a na raznim poljima, pokazati na koji se način mi prema životu odnosimo, a na koji način Englezi, i kako nas te stvari razlikuju.


Treće. Englezi u krizama. Pri tome bih uzeo mirnodopske krize kao što su štrajkovi, oskudice ili tako nešto. To bi bilo upućeno našem večnom kukanju, čim nam nešto ponestane.

Četvrto pismo bi se moglo odnositi na englesku cenzuru, a naročito povodom one gospođe Mary Whitehouse, koja podiže privatne tužbe povodom pojedinih pozorišnih predstava ili literarnih navodno moralnih prestupa u štampi.

Peta tema bi mogla početi opet jednu seriju: portreti naših ljudi u Enleskoj koji su uspeli u bilo čemu. Recimo serija od šest pisama, od kojih bi svako bilo posvećeno jednom. Simović bi predstavljao arhitekturu, Rževski – nauku, odnosno kompjutere, našao bih nekog poznatog 1ekara, zatim poslovnog čoveka, jednog fudbalera koji kod nas igra i nekog umetnika koji se ovde probio.

Pod šest – tema bi bila šta Englezi stvarno o nama znaju. Ona bi bila verovatno humoristička.

Pod sedam – šta mi stvarno znamo o Englezima i ona bi bila prilično humoristička.

Pod osam – ja bih mogao govoriti o anglosaksonskom humoru, ali bih morao prethodno da se podsetim pročitavši neke knjige.

Pod devet – mogao bih govoriti o engleskim pozorištima, naročito o razlici između engleskih i naših pozorišta.

Pod deset – još jedna humoristička tema, engleski hobi, gde bih mogao da se zadržim naročito na posmatračima ptica.

Pod jedanaest – mogli bi doći u obzir engleski parkovi, i razlika između kontinentalnih i engleskih parkova. Naravno, ne samo u urbanističkom smislu, u smislu zabave, nego u smislu karaktera, koji se tu otkriva.

Pod dvanaest – mogla bi doći u obzir jedna pomalo politička tema, a to je problem nezaposlenosti u Engleskoj i biciklistička industrija. To je šala na račun gospodina Tebbita.

No comments: