Wednesday, June 17, 2015

Dnevnik Borislava Pekića 31. mart 1983. godine (nastavak)




Život na ledu, Službeni glasnik 2013, Copyright © Borislav Pekić

ODLOMCI IZ DNEVNIKA BORISLAVA PEKIĆA

Četvrtak, 31. mart 1983. godine (nastavak)

Kompjenski vagon pobede i poraza

Ovo je simbolično, opominjuće, finale izvrsne televizijske igre Gossip From the Forest od Thomasa Keneallya, koju sam večeras gledao na Kanalu 4 britanske televizije. Drama obrađuje, naročito s nemačke strane, psihologiju pregovarača 1918, koji su u Kompjenjskoj šumi, u carskom vagonu Napoleona III, pregovarali i najzad potpisali primirje s Nemačkom. 

Jedan od potpisnika socijaldemokrata Erzberger bio je streljan 1920, očevidno iz osvete za njegov potpis na dokumentu. Očigledno po ideji maršala Focha u Kompjenjsku šumu dovučen je 1918. imperijalni vagon Napoleona III, da podseti Nemce na francuski poraz u Prusko-francuskom ratu 1870. godine.

Black & White
Eagle

Hitler je imao istu ideju i zbog toga je s Francuzima na početku ovoga poslednjeg rata potpisao primirje u tom istom vagonu. Saveznici su na kraju krajeva 1945. ipak uspeli da odole iskušenju i da po treći put izvuku taj vagon iz istorijske ostave i u njemu primoraju Nemce na kapitulaciju. 


Izgeda na prvi pogled da je maršal Foch pokazao izvanredan istorijski smisao potpisujući s Nemcima primirje u carskom vagonu Napoleona III i primoravši ih da asociraju s ovim porazom svoju pobedu i da je povežu na neki način kao rezultat pobede iz Francusko-pruskog rata. Bilo bi bolje da je maršal Foch, da je Francuska uopšte, da su Saveznici 1918. na drugom, a ne na ovom trivijalnom, osvetničkom planu pokazivali istorijski smisao. 

Naša zahvalnost bila bi za to veća, jer bi onda pokazali više smisla za uslove koji su postavljeni Nemačkoj u Versaju i možda se ništa od onoga što se dogodilo 1933, i pre toga naravno, a i posle toga ne bi dogodilo, a možda se ne bi dogodilo ni ono čemu smo svedoci, nesrećni svedoci bili od 1941. do 1944. i čiji smo nesrećni svedoci još uvek. 

Nesrećni svedoci i istorijskih događaja i njihovih posledica po naše živote. Postoje dakle pobede koje se plaćaju skuplje od poraza. Ovo je bila jedna od njih, a kompjenjski vagon je večno upozorenje, večan omen, večan vagon takvih poraza.

No comments: