Friday, December 17, 2010

Smrt, uzaludnost, krug

Smrt, uzaludnost, krug.
Publikovano u Odabrana dela Borislava Pekića, knjiga 12, Tamo gde loze plaču, (str. 415-416) Beograd, Partizanska knjiga, 1984, Copyright © Borislav Pekić.

Apsurd je savršen krug. Ali, od kruga vidimo samo deo lučne linije, pa nam se čini da ona ima smisla i da nekuda vodi. Obećavajući krivu, u kojoj se ni prošli ni budući krug ne prepoznaje, vidimo duge prave i iza sebe i ispred sebe ...

Apsurd je nepodnošljiv za um, i bolan za osećanje. Skraćujemo svoje prave da bi ih, u krivljenju koje opažamo, sprečili u obrazovanju kruga. Jer, čak i kada krug ne priznajemo, duboko smo ga u sebi svesni ...

Ch.R.Mackintosh-Landscape

Ponekad mislimo da je krug samo naznačen, da još nije opisan. Nadamo se da ga možemo sprečiti u zatvaranju. Varamo se. Ne možemo ga zaustaviti. Jer, on se već zaokružio. Ne jednom. Bezbroj puta.

Svaka tačka, u kojoj smo, završetak je jednog kruga i početak drugog.

Prave i krive slobodne linije ne postoje. Postoje samo krugovi ...

Strahujemo od krugova. Večnost zamišljamo kao krug. Smrt je krug. Ropstvo je krug. (Samica ne bi smele biti četvorougaone. morale bi biti krugovi, kojima se pridaje moć da ubijaju.) Krug je simbol mira, ništavila, savršenstva, Boga, ponavljanja, a iznad svega – uzaludnosti.

Ali, uzaludnost nije i besmislenost ...

Jer smisao je u – krugu.

5 comments:

Gundjalo said...

Do sada nisam citao zapise iz "Tamo gde loze placu".Fasciniran sam, po ko zna koji put.Ovom prilikom Pekicevim "kratkim formama".

(published by Ljiljana Pekić) said...

Dragi Gunđalo,
"Tamo gde loze plaču" su zbirka Pekićevih eseja koji su štampani bili još 1984. ali jedan deo je štampao i "Solaris" pod nazivom "Izabrani eseji". Međutim pošto je "Službeni glasnik" sada počeo da štampa svu Pekićevu neknjiževnu građu u 24 knjige, to će se eseji pojaviti u onom obliku u kome ih je Pekić lično priredio. Biće puno toga da se čita.
Srdačan pozdrav.

Gundjalo said...

Jedva cekam.Hvala Vam na trudu.Grijeh bi bio da i ovi tekstovi ne nadju put do citalaca.

Jelena_L said...

Tesko je bilo sta reci pred ovakvim delom, a da to nije vec 1000 puta ponovljeno. Gospodjo Pekic, hvala Vam sto objavljujete ove tekstove, jer na taj nacin mladja i nedovoljno upucena citalacka publika moze lakse i brze da dodje do ovako izuzetnih dela. Sve najbolje u 2001-oj!
S postovanjem,
Jelena L.

(published by Ljiljana Pekić) said...

Draga Jelena,
Izvinite što tek sada odgovaram na Vaš komentar, ali ga prosto nisam videla.
Drago mi je da Vam se sviđaju tekstovi na blogu. Ja se trudim da svakog dana postavim nešto od Pekićevih odlomaka tako da svi imaju ponešto što im odgovara u datom trenutku.
Srdačan pozdrav.