Saturday, April 03, 2010

Nagrada Borislav Pekić

NAGRADA BORISLAV PEKIĆ za 2009/2010 godinu


Nagrada se dodeljuje svake godine za prozu, poeziju i esej već 16 godina. Ona je namenjena učenicima svih beogradskih gimnazija, a žiri radi u sastavu: književnik Radoslav Bratić, književnik Mirko Magarašević i profesor Petar Pijanović. Ove godine žiri je izabrao sledeće radove:
1990-Vojislav-Bca-Budva-01_crop
PROZA

Prve nagrada je dodeljena radu pod naslovom „Filozofski dnevnik jednog trinaestogodišnjaka“, autora Strahinje Savić, učenika IV4 razreda Treće beogradske gimnazije.

Druga nagrada radu pod naslovom „Krug“, autora Milana Krejića, učenika I3 razreda Sedme beogradske gimnazije,

kao i za rad „Iskustvo“ autora Dragane Radosavljević učenice III3 razreda Trinaeste beogradske gimnazije.

Treća nagrada radu „Nagodba sa nečastivim“, autora Pavla Pevičića, učenika IV2 razreda Treće beogradske gimnazije,

kao i radu pod šifrom „JUPITER“ AUTORA Ksenije Mišič, učenice I3 razreda Trinaeste beogradske gimnazije.


POEZIJA

Žiri Pekićeve nagrade za poeziju odlučio je da se:

Prva nagrada dodeli pesmi pod naslovom „Molba“, autora Ljibice Momčilović, učenice I3 II2 Zemunske gimnazije.

Druga nagrada za pesmu „Reči u de molu“, autora Dragane Vukanac, učenice III3 razreda Četvrte beogradsek gimnazije.

Treća nagrada pesmi pod naslovom „Oluja“, čiji je autorMarina Trajković, učenica IV4 razreda Filološke gimnazije.

ESEJ

Žiri Pekićeve nagrade za esej odlučio je da se:

Prva nagrada dodeli radu „Spektar strasti Arsenija Njegovana“, autora Milice Dukić, učenice III5, Četvrte beogradske gimnazije.

Druga nagrada za esej „Nepoznati razlozi i neotkrivene funkcije“, čiji je autor Danilo Savić, učenik I4f razreda Treće beogradske gimnazije.

Treća nagrada za esej „Lazina Orfejevska lira“, čiji je autor Stefan Borović, učenika III6 Četvrte gimnazije.

Svečanost je održana u Trećoj beogradskoj gimnaziji na dan 1. aprila 2010. godine, a otvorila ju je direktorka ove gimnazije profesorka Dragana Vasić, u svečanoj atmosferi i u prisustvu brojnih gostiju. Ceo događaj je propraćen koncertom na flauti i violini učenika koji su svirali klasična muzička dela , čitani su odlomci iz Pekiće „Atlantide“, a pročitana je i prvonagrađena pesma.

BESEDU
povodom nagrade održao je književnik Mirko Magarašević koja se ovde daje u celosti.

Poezija je najčudesnije otkriće sveta. Otkriće lepote i naličja sveg pojavnog iskustva. Dobitnici

Nagrade Borislav Pekić za 2010. godinu

pokazali su ono što mladost najpre i može:

da otkriva sebe u prvom lirskom glasu, intimno.

Na putu ka širim vidicima. Da bi današnji dobitnici nastavili svoj pesnički put od sebe ka svetu, podsećam ih u ovoj prilici na Pekićevu poruku:

„U najvišoj vrlini umetnosti, u njenoj moći da odnos umetnika prema svetu učini opštim, u sposobnosti umetnosti da od svakog Dela učini javni signum kojim iskustvo obeležava sopstveni razvitak, krije se i ... njena urođena mana ... da nema ništa od drugih, zbog drugih i za druge ...“ a morala bi, kaže Pekić da teži savršenstvu, da nas podseća „na zvezde koje nas obasjavaju“.

Pesničko iskustvo koje danas nagrađujemo Pekićevom nagradom „obeležava sopstveni razvitak“ na dobrom lirskom putu. Zato je prvu nagradu dobila lirski utanačena pesma „MOLBA“, mlade Ljubice Momčilović, pesma data u dobrom slobodnom stihu.

Drugu nagradu dobila je pesma „Reči u D-molu“ Dragane Vukanac. Njena je pesma uspešno posvećena samoj sudbini Reči i naporu da se ona odredi.

Treća nagrada pripala je pesmi „OLUJA“ Marine Trajković, a pesma je mladalački okrenuta silini strasti čije mogućnosti tek treba da budu dosegnute.

Čestitam najboljima i svima koji su učestvovali, sa željom da im kreativni duh Borislava Pekića ostane podsticaj i uzor.

No comments: