Thursday, June 11, 2009

Obdelavati svoj vrt I deo

Obdelavati svoj vrt I deo
Dnevnik, utorak, 19. juli 1983. godine.

Obdelavati svoj vrt ili baštenska razmišljanja. I deo.

Poslednjeg meseca radim skoro stalno u bašti u pripremi kuće za prodaju, a onda mi se rađaju neke ideje, neke šeme, neke mogućnosti, definicije, koje možda vredi zabeležiti zato da bi se jednom iskoristile.

I sada se s vreman na vreme evo čuju psi, a njima su se i pridružili zvuci aviona koji s vremena na vreme nadleću Mazvel Hil.

Atmosfera je slična onoj na Hitrou u vreme akute, kada su se i javili prvi ljudi psi sa svojim lavežom, sa svojim urlicima, i svojim besnilom, a još uvek su poslednji avioni odletali sa aerodroma.

Bob_Elsdale_21

Antirinum je lepa biljka koja je po poreklu višegodišnja, ali se gaji kao jednogodišnja, otprilike kao i čovek. Po poreklu namenjena za sve sezone, ali jedva da odgovara jednoj.

Da bi antirinum dobio svoj razbokoreni, pravi oblik potrebno je mladoj biljci kad je tri do četiri inča visoka, otkinuti glavu. Pitam se kad treba otkinuti glavu detetu, da bi od njega postao pravi čovek?

Hoću da kažem šta se detetu mora dogoditi da bi se zaista uljudilo.

Ono što Dobrica Ćosić zastupa je neka varijanta nacionalnog socijalizma, nacionalnog komunizma, razvodnjenog u tradiciji građanske demokratije, idealističke filosofije, jednog humanitarnog kulturološkog koncepta i jednog poluhrišćanstva, koje se ne priznaje, ali se u stvari propoveda.

Da bismo mi dospeli do ove varijante socijalizma potrebno bi bilo da se obavi još jedna 1948. godina, tačnije rečeno da se ona stara 1948. godina, konačno dovrši, jer ona nije dovršena,

naš položaj u odnosu na Sovjetski Savez nije tamo gde bi morao biti, da je ona zaista dovršena, ali bi morala biti obavljena jedna nova, ovoga puta okrenuta prema boljševizmu, ukorenjenom u jugoslovenskim komunističkim kadrovima.

Ona prva još bi i mogla biti izvedena, ova druga jedva, a zapravo se pitam da li bi i ona prva mogla da bude obavljena, upravo zbog toga što zavisi od ove druge. Kada bi ova druga uspela, samim tim uspela bi i prva. Ona prva bez druge nikada neće.

Svemirski ratovi najzad su se spustili u naše glavne ulice. Kažu da kompjuterske firme koje se bave izradom specijalnih kompjutera za dečije igre nailaze na sve veće teškoće u prodaji svojih proizvoda zbog toga što su potrošači pronašli da im je jeftinije da kupuju gotove programe tih igara, a zatim ih gledaju preko svojih domaćih zelevizora, nego da kupuju specijalne sisteme za to.

U High street-u bitka je vrlo oštra.

Počinje konkurencija ogromna, permanentno se proizvode novi sistemi, izmišljaju novi programi, ali tako je uvek u ovoj našoj materijalističkoj civilizaciji, ma gde igra počela, ma gde počeo rat, ma gde ideje o ma čemu se javile, sve se završava u trgovinama glavnih ulica.

2 comments:

Anonymous said...

"Ono što Dobrica Ćosić zastupa je neka varijanta nacionalnog socijalizma, nacionalnog komunizma, razvodnjenog u tradiciji građanske demokratije, idealističke filosofije, jednog humanitarnog kulturološkog koncepta i jednog poluhrišćanstva, koje se ne priznaje, ali se u stvari propoveda."

Akcent bih, u slucaju Dobrice i ovog citata, stavio na "nacionalnom socijalizmu, nacionalnom komunizmu"...

Kako ga je samo Bora provalio, i to 1983. god., kada je Cosic jos migoljio "ispod kamena" (tj., dok je jos bio u "ilegali"). I to me skoro uvijek, onda kada citam Pekiceva pisanja u retrospektivi, kod njega prosto fascinira - komentari o licnostima ili dogadjajima, koji hirurski precizno ubadaju u bit komentarisanog.
Nazalost, izgleda da se malo ko obazirao na Borislavovo misljenje o Cosicu, niti se jos uvijek obazire, jer ovog nikako da vrate tamo gdje on i spada - "ispod kamena", da tamo shishti (ako tamo to moze).

Safet

Игор Ђурић said...

Neprimeren komentar na jednom ovakvom blogu, gde nasi komentari i nisu vazni, i gde je najvaznije da svakodnevno mozemo procitati sta je veliki pisac pisao a nije nam sve to dostupno na drugim mestima.Mi koji svakodnevno posecujenmo ovaj blog odgovorni smo i za njegov nivo. Ovo je mesto gde ne sme biti nikakve politike osim ako o njoj nije pisao Pekic. Drugo, Pekicev odnos prema Cosicu je kompleksan i nije uvek bio negativan sto se tice politike, a sto se tice Cosiceve knjizevnosti Pekic je o tome imao uglavnom pozitivno misljenje, ali svakako i kada se nije slagao sa Cosicem to nije bilo na nivou kvalifikacija "ispod kamena" ili "tamo shishti", pogotovu Pekic koji je vodio racuna o svom nacinu izrazavanja nikada i nikoga nije "provaljivao".
Ne bi trebalo nastavljati bilo kakvu polemiku i predlazem gospodji Pekic da obrise oba ova komentara.