Tuesday, September 02, 2008

Pismo Đ. Leboviću-II

Pismo br. 1I Borislava Pekića Đorđu Leboviću; priredila Ljiljana Pekić

London, 19. 7. 71.

Dragi Đorđe,
nemam mnogo nade da će ovo pismo tebe i Zlatu zateći kod kuće, pretpostavljam da ste već odleteli u pravcu Dalmacije (da me čuju Hrvati mislili bi da se opet radi o nekoj unitarističkoj ujdurmi i otimanju njihovih teritorija) da tamo proslavite venčanje, koje se verovatno već odigralo.

Stonehenge

Ne znam kako Zlata podnosi novo stanje, za tebe se ne brinem, tvoja višestruka praksa daje ti apsolutnu prednost. S druge strane svaki nov brak je kao novo književno delo, rutina pomaže ali nije presudna.

Verujem da ste srećni i puni love, što bi se i za mene moglo reći da mi sva lova ne ide na kupovine kao i svakom dobrom članu jednog razvijenog potrošačkog društva.

Ovih dana smo kupili kuću, veoma lepu i vrlo prostranu na dva sprata, u kraju koji liči na park i slovi kao ugledan (u blizini su čuveni Harrow koledži) a kuća je na bregu, od centra udaljena pola sata metroom. Ima jednu veličanstvenu baštu, visokim drvećem sa svih strana ograđenu, iza kuće, a takođe manju napred.

U odličnom je stanju pa ćemo je samo iznutra ponovo dekorisati. Uskoro nam stiže nameštaj iz Beograda, ali još ne znamo kada ćemo se u novu kuću preseliti, nadamo se od 1. do 7. avgusta. Kada tome bude došlo vreme, ja ću ti poslati novu adresu. Za sada odgovor očekujem još uvek na ovoj.

Novosti nema naročitih osim da između ostalog punom parom radim za Nemce. Štutgart je preuzeo "Martina" od Kelna i davao reprizu. "Eden" će biti emitovan u septembru, a ja za Keln pišem dve nove radio-drame.

Kada budem dolazio u Jugoslaviju ići ću kod njih, ljubazni Nemci me pozvali u goste. Vrlo su precizni, plaćaju troškove KROZ NEMAČKU i troškove boravka. Do Nemačke granice plaćam ja. Poznajući drugog direktora, onog u Štutgartu, kada bude doznao da me je pozvao Keln, pozvaće me i on, tako da ću imati jedno miholjsko leto u Nemačkoj.

Kad smo već kod toga da ti dam jedno upoređenje. Sećaš se da smo govorili kako su aranžmani Jugotursa za London jeftini, naime dok sam ja samo do Londona platio avion u jednom pravcu 170 000, preko Jugotursa pet dana boravka u izvanrednom hotelu sa programom i put tamo i natrag košta 150 000.

(To ćete i vi koristiti kada budete dolazili, pa ćete, jer to je moguće tih pet dana provesti u hotelu, a onda produžiti kod nas i vratiti se opet Jugotursovim avionom.) To iznosi oko 45 funti. Ovde, međutim, put do najlepšeg letovališta u Španiji i natrag zajedno sa 15-to dnevnim boravkom košta 45 funti po osobi!

U svakom slučaju, Zlata ne sme a da se ovde ne snabde garderobom, jer to je sada šik. Nedavno nam je bila i Rada Đuričin, naša prijateljica i pokupovala vanredne stvari prilično jeftino. Baška muzeji i slična s.....a!

Nemam novosti o dragom nam Šibi za koga čujem da je nastavio snimanje. Svi su izgledi da ćemo se suditi. Dotle će dinar toliko pasti da ću zapravo umesto pola miliona dobiti 250 000. Maca dolazi u Beograd i ostaje do septembra, poslaću je da vas poseti ako budete tamo.

Šta je sa tvojim dramskim stvaralaštvom. Sa mojim proznim stoji vrlo bedno. Neću zbog uređenja kuće moći da radim pre septembra, oktobra. Ali šta se može, to je poslednja prepreka pre dovođenja života u potpuno buržoaski red kome sam sklon i kome zapravo duševno ali ne i moralno pripadam.

Mirko je ozdravio i u prepisci sam sa njim. Danilo i Glavurtić su se posvađali na tzv. jevrejskom pitanju. Miro je antisemita onog najgoreg magarećeg tipa i sa njim se uopšte ne može razgovarati. Nikakve vajde od toga. Do skorog viđenja, voli vas vaš Bora

No comments: