Friday, September 26, 2008

Dnevnik B. Pekić q. deo

IZ NEOBJAVLJENIH DNEVNIKA BORISLAVA PEKIĆA, 1955; izbor Ljiljane Pekić.
(p. deo Ovde)

9. april 1955. (nastavak)

Svoje tiho i neupadljivo izlaganje on je pratio ravnomernim pokretanjem ruke, kao da miluje nekakva grbava leđa.

A. Ramos-Stanley Kubrick

- Kroz vazduh se može i leteti – usudih se da primetim, iako sam znao da je to više metafora nego dobar argument.

- Za to je potrebno da čovek bude tehnikrata ili životinja, što je uostalom svejedno. Da bi se vratili svojim vrlo uvaženim majmunolikim precima i ocima, nije potrebno da odbacimo civilizaciju, kako predlažu neki koji se rađe služe prošlošću nego što služe budućnosti

Dovoljno je tu istu civilizaciju unaprediti. Postoje dva načina da se čovek uspne na drvo, odakle su ga na silu svukli da piše pesme i osvaja zemlje. Pretpostavljam da ih naslućujete?

- Jedan je svakako jasan – rekoh – možemo se uz njega uspuzati.

- A drugi? Vidim da ga ne znate, iako je on više u duhu ljudskom nego prvi. Dakle možemo se uspuzati uz drvo ili ga oboriti. Ja pretpostavljam ovo prvo.

- Tako bi odgovorio svaki iole punokrvniji Njegovan. Ali uzmimo da ja prezam od prvog načina zbog napora koji iziskuje, a od drugog zbog nepopravljivosti koja ga prati?

- U tako iznimnim slučajevima, koji su, to ćeš priznati, jako retki – iznimak je uopšte nešto čudno, retko, opasno ako hoćeš – snabdeveni smo na sreću još jednim efikasnim sredstvom da bismo poživotinjili. Ta mi imamo i svoju božansku maštu u rezervi.

Ona uslužno i nepogrešivo zamenjuje, čak u izvesnom smislu usavršava, najopakije nagone i umesto da je koristimo kao neposredno saznanje, mi je zloupotrebljavamo kao posredno oružje.

Ja lično, bez dvoumljenja, rađe bih dozvolio da o mojo sudbini, ako bi ona došla u sumnju, odlučuje bengalski tigar nego jedan Gete!

Ako se, kako neki kažu, mi od životinja razlikujemo uglavnom „lažju i književnošću“ nemojmo više sanjariti – dakle lagati i žvrljati imbecilne stihove, pa ćemo se brže i bezuslovnije vratiti prirodi nego ako se prestanemo kupati ili se n4e ubijamo više.

- Ali onda više nećemo znati za činjenice, čoveče, jer in nećemo doznavati kao nešto spoljne, neprijateljsko, što se mora pokoriti pa tek onda razumeti. (r deo Ovde)

No comments: