Thursday, April 10, 2008

Nagrade „Borislav Pekić“

Književne nagrade „Borislav Pekić“ za 2008. godinu.

Treća beogradska gimnazija je na predlog poštovalaca dela Borislava Pekića, koji je bio đak Treće muške gimnazije (danas Treća beogradska gimnazija) u dogovoru sa piščevom suprugom Ljiljanom Pekić ustanovila ovu nagradu februara 1995. godine.

Nagrada se dodeljuje na javnom konkursu učenicima svih beogradskih gimnazija za najbolju priču, pesmu i esej. Žiri koji je ove godine radio u sastavu: Radoslav Bratić, Vuk Milatović, Mirko Magarašević, Petar Pijanović i Nada Vučković je i ovog puta na dan 4. aprila dodelio nagrade za najbolje književne radove mladih talenata koji su stigli pod šifrom.

Ovo je već 14. godina od kako se raspisuje konkurs za književnu nagradu „Borislav Pekić“ za beogradske gimnazijalce. Na konkurs je stiglo ukupno 202 rada i to: 105 pesama, 16 eseja i 81 priča. Nagrađeno je ukupno 13 učenika u predviđenim kategorijama.

Borislav Pekic

PROZA
Žiri je odlučio da dodeli 6 nagrada za prozu, i to dve prve, dve druge i dve treće nagrade.
- Prva nagrada je dodeljena za rad pod naslovom „Pisaću o rečima“ čiji je autor Jana Mišić, I/4 razreda Trinaeste beogradske gimnazije.
- Prva nagrada je takođe dodeljena za rad pod naslovom „Oluja nad Krajinom“, autora Aleksandre Kuprešanin, IV/5 razreda Četvrte beogradske gimnazije.
- Druga nagrada je dodeljena radu pod naslovom „Budna sanjam zimski san“, autora Isidore Mandarić, II/8 Treće beogradske gimnazije.
- Druga nagrada je isto tako dodeljena radu pod naslovom „Mirisi, boje, zvuci mog detinjstva“, čiji je autor Aleksandar Koker, I/5 Trinaeste beogradske gimnazije.
- Dve treće nagrade su ravnopravno dodeljene radovima: „Prvih pet minuta“ autora Tanje Vračar, I/6 Zemunske gimnazije i „Dvolične cvete“, autora Aleksandra Božovića, III/3 Zemunske gimnazije.

POEZIJA
Žiri Pekićeve nagrade za poeziju odlučio je da se:
- Prva nagrada dodeli pesmi pod naslovom „Jelena“, čiji je autor Miloš Ivković, III/3 Trinaeste beogradske gimnazije.
- Drugu nagradu dele: autor Tatjana Plačić, učenica III/3 razreda Zemunske gimnazije za pesmu „Radovanje“ i Tijana Melović, učenica III/3 Filološke gimnazije autor pesme „“Za čim čezneš“.
- Treća nagrada pesmi pod naslovom „Oduzeto savršenstvo“ čiji je autor Tatjana Georgijevska, učenica Filološke gimnazije.

ESEJ
Žiri Pekićeve nagrade za eseje đaka beogradskih gimnazija odlučio je da se od 16 prispelih radova nagrade tri rada.
- Prva nagrada je data za esej „Misaona kutija za Pekića“ autora Ivane Cvetković, učenice III/5 Četvrte gimnazije.
- Druga nagrada je dodeljena za esej „Čitajući Geteovu dramu Faust“ autora Olje Vasileve učenice IV/2 razreda Treće beogradske gimnazije.
- Treća nagrada je data Jovani Mojsilović III/1 Devete beogradske gimnazije za esej „Borislav Pekić: Megalos mastoras i njegovo delo 1347“.

U Trećoj beogradskoj gimnaziji su pred prepunom Svečanom salom, u prisustvu đaka i brojnih zvanica uručene nagrade svim dobitnicima. Gimnazijalci su povodom svečanosti priredili biran program u kome su otpevali nekoliko kompozicija uz pratnju klavira, odsviran je na klaviru Šopenov komad, a jedna učenica je odsvirala kompoziciju na flauti. Na kraju je Miloš Ivković pročitao prvonagrađenu pesmu.

Članovi žirija su pohvalili sve prispele radove, a specijalno one nagrađene i naglasili da je ovo podsećanje mladih umetnika na delo pokrovitelja ove lepe nagrade nije samo pohvala nego i podsticaj saznanju da je poetika Borislava Pekića jednako aktuelna danas kao što je bila i ranije.

No comments: