Saturday, August 04, 2007

Ideje iz „Besnila“ – 1. deo

Neke ideje iz romana Borislava Pekića „Besnilo“- 1. deo; izbor Ljiljane Pekić

Virus je najsavršenije stvorenje u kosmosu. Njegova biološka organizacija nije ništa drugo nego mašina za proizvodnju života u njegovom najčistijem smislu. Virus je vrhunac prirodne stvaralačke evolucije.
*****
Virus-synsamSimbioza virusa lišenog besciljnosti i čoveka oslobođenog ograničenja vladali bi prirodom, kojoj oboje služe samo kao đubrivo.
*****
Majka priroda stvorila nas je da je usavršavamo. Umesto toga, ubijamo je. Platićemo.
*****
Nešto manje prirode, osobito u obliku divljih instinkata, upadljivih kod nižih mesoždera i viših bankarskih činovnika, čovečanstvu ne bi škodilo.
*****
Svima se svuda žuri. Čak su i vozovi, koji su zamenili diplomatske mazge, postali prespori za opštu trku u što bržem ne-sporazumevanju.
*****
Revolucionari su ubeđeni u izravno srodstvo s najvišim Nužnostima koje vladaju istorijom. Da su, kao prirodno otelotvorenje kosmičkih zakona napretka, u neku ruku, bogovi – i sami. Samoobogotvorenje neophodan je preduslov ispravnog funkcionisanja svake prevratničke mašinerije. Bez njega se ne bi mogle predizimati sve one uzvišene misije, koje se na jeziku građanskih smrtnika zovu svinjarijama.
*****
Nezavisnost duha počiva na temeljima svake uspešne civilizacije, pre nego što postane neuspešna i propadne.
*****
Obožavatelji Reda, čak i ako nisu policajci, drže da je svet logička tvorevina, uređena po nekom planu po kome isti uzroci izazivaju iste posledice. Zločin dovodi do istrage, istraga do kazne. Što se to događa najčešće ali ne uvek, po nekima, ponekad ali ne često, po drugima – ne remeti logičku lepotu plana.

Samo ga se događaji zbog nečega ne drže. Većina baš i ne liči na nešto što je osobito pametno zamišljeno. Ako i jeste, ne ponaša se po redu letenja logike. Za mnoge se slobodno može reći da su posledica magične lutrije, kojom caruje Slučaj s ludačkom kapom na glavi.
*****
Grčka civilizacija je propala zato što nikoga više nije bilo da njome upravlja. Niko od Grka nije hteo da vlada i da se tako liši uživanja da po vlasti pljuje.
*****
Imigranti imaju u sebi nešto što ih već na prvi pogled izdvaja od ostalih ljudi. Uvek su tako prokleto zabrinuti, nesigurni, uplašeni, zbunjeni. Ukratko, out of place. To ih zauvek ostavlja without a place.
*****
Muškarci su upravljali svetom i zahtevali da se ta uzurpacija poštuje kao prirodno pravo, ali su u međuvremenu očekivali da se s njima postupa kao sa decom.
*****
U životu nema ničeg sportskog, nikakvog prokletog fair play-a. Svi su udarci dopušteni, borba nejednaka i prljava, a tako zvana pravila igre služe jedino da se prikriju njene urođene neregularnosti
*****
Čovek se nikad ne pita za razloge dobrih stvari koje mu se dešavaju. Zanimaju ga jedino uzroci rđavih.
*****
Šta je sigurnost? Pobeda jedne verovatnoće nad drugom. Često privremena, Piriova pobeda.
*****
Sa decom se čovek oseća kao s nepoznatim saputnikom u vozi, za koga, kad se maši džepa, nikad se ne zna hoće li izvući cigarete ili revolver.
*****
S imperijom, Engleska je izgubila vitalnost. Velike rase i nacije ne mogu stajati zaglibljene u vlastitoj istoriji. One ili napreduju i žive, ili stoje i umiru. Engleska stoji i umire. Uskoro će postati staretinarnica Evrope. A kad Amerikanci iz nje pokupe sve što još vredi, ostaće kanta za đubre pred zadnjim vratima Pariza i New Yorka.
*****
Engleska je bolesna. Engleska je lav koga je slabost pretvorila u psa i paralizovalo besnilo individualizma.
*****
Pregovori su mahom uspešni, nakon čega je svetska situacija – takođe kao i uvek – postajala sve gora. Pregovori su uvek sve bolji, situacija sve gora.
*****
Svaka stvar, svaki stvor, svaka prirodna pojava, sve do zooloških vrsta i botaničkih fela ima sebi svojstvenu, strogo određenu i ograničenu ulogu. Od ovih atributa, ograničenost je primarna, jer najmanje jedna funkcija prirode, njena inteligencija, njen čovek – inteligencija pripada prirodi, a čovek je tek posreduje – teži da polje svog funkcionisanja proširi na tuđe domene ili izmeni suštinu drugih funkcija prirode.

Sve, od sunca do usamljenog žbuna u pustinji, od svemirskog vakuuma do teže ili entropije, od virusa do čoveka, ima specifičnu ulogu u sistemu međusobnog funkcionisanja, podrazumevajući da je upravo zbog njega nužno izumiranje nekih, kreiranje drugih, nestanak dinosaurusa, a pojava legionarskog virusa.

Ovakva priroda funkcioniše besprekorno, ostvarujući svrhu ma kakva da je, sve dok se uvažava princip specijalnosti, dok se ne naruši delikatna ravnoteža među njima. Čovek je fragment prirode, a ne vlastite istorije. Pre njegove pojave priroda se iskazuje kao sistem nenarušene ravnoteže.
*****
Svi Sloveni imaju dušu. Naročito Rusi. Samo se većina njome ne služi. Na zapadu duša im nije potrebna Oni imaju sjajnu tehnologiju. Ako im zatreba već će nešto smisliti. Veštačku dušu, poput veštačkog bubrega. Zar je važno kakva je, ako funkcioniše.
*****
Razočaranost i osećanje da je čovek nasamaren od vlastitih ideala prouzrokuje kod Slovena tipično izvlačenje osobne krivice iz stanja opšte posranosti u svetu. To je arogantan trud da se veštački prekine automatizam anonimne proizvodnje fekalija i iz prirodnog opšteg zagađenja izvuče – personalno privatno govno.
*****
Tačno je da se laži veruje više nego istini, i više ukoliko je veća, ali samo ako sadrži bar zrno prosečne logike. Bez logike i sušta istina je neuverljiva.

No comments: