Friday, February 23, 2007

“Godine koje su pojeli skakavci-1”-3. deo

Neke ideje iz knjige “Godine koje su pojeli skakavci”, I tom; Borislav Pekić, BIGZ, Beograd,1987.

Čovek u nevolji nije sklon lepotama života.
*****
Memorija je bitna odlika Uma, koja naše biće drži zajedno, bez koje, u medjuvremenu lišeni autentičnih instinkata životinje – ali ne i njenih najgorih osobina – uopšte ne bismo funkcionisali. Zamislite da uvek sve počinjete iz početka, sve saznajete kao nešto novo, da dementno zaboravljate sve minut pošto se dogodilo, minut pošto se izreklo, pa i ono što ste sami rekli, da se sa sobom svakih pola sata morate upoznavati i da vam svet kad god se probudite izgleda nov i zanimljiv?
*****
Policijska Knjiga života – koja se i Zapisnikom zove – večita je kao i božja.
*****
U državi koja hvali svoju policiju nešto svakako nije u redu.
*****
Uljudnost je velika stvar. Možda i više od dobrote. Od uljudnosti odmah vidite vajdu. Na korist od dobrote mora se čekati. Verujem, da su tigrovi malo uljudniji, bolje bi se hranili.
*****
Mogao sam biti ubijen. Ali nisam mogao biti pobedjen.
*****
Kompromis sa policijom je kao pantljičara, raste i nastavlja se sve dok mu se ne odseče glava, dok se ne odrekne – ako se može, što je retko – onaj prvi od koga je taj strasni parazit ljudske egzistencije počeo da živi, i od koga živi sve do svog poslednjeg segmenta.
*****
S.Reames_Dichotomy Kako je tokom vremena članstvo u Partiji postalo krunskim uslovom karijere na svim područjima života, i kako bez toga najlukrativniji položaji, uprkos pameti, radu i poštenju, nisu mogli biti zauzeti ni u vojsci, ni u politici, ni u policiji, ni u privredi, replike, kopije komunista su se množile.

Kao veštačka tvorevina, kopija je, razume se hazard. Ona može delovati jedino unutar isplaniranog programa. Greška u programu neizbežna je greška u replici. Kao što android ne poseduje emocije, nego ih samo imitira, ni androkomunist nema uverenja nego ih samo fingira. A to se ne uspeva uvek.
*****
Tri dimezije odredjuju prostor. Četvrta pripada vremenu. Ali, i peta postoji. Nepriznata, nekodirana naučno kao dimenzija nego kao jedna od emisija materijalnog sveta, moćnija je od prve dve, jer je kadra da ih menja, da realan prostor pomera izvan njegovih prirodnih mogućnosti, i da od vremena, linearno shvaćenog , ako ne i uobličenog, kad god hoće napravi haos. Ona pripada svetlosti, a paradoksalno se i nepravedno naziva mrakom, tminom, pomrčinom.
*****
Koliko ste brži doznajete tek pred tigrom; koliko časni kad nadjete novac a niko vas ne vidi; koliko razumni kad se od vas zahteva nemoguće; jeste li hrabri tek kad to nije nužno da budete; koliko dobri tek kad treba podneti zlo; i koliko ludi kad stojite na obali reke u kojoj se davi dete, a vi ne znate da plivate.
*****
Ničeg se ne plaši, ni od čeg ne strahuj. Najgore u strahu, sam je – strah. Sve ostalo je lakše.
*****
Održavaj higijenu zbog samosvesti, humor zbog higijene. Održavaj čovečnost zbog sebe, a lojalnost zbog drugih. Ili obrnuto, svejedno je.
*****
Uživaj u suncu i kad peče. Što će reći – ne žali se na malu sreću, jer ona je mala samo zato što je prezires.
*****
Oprosti onima za koje veruješ da su te izdali. Najčešće je to bio neko – drugi.
*****
Pamti, ali ne mrzi. Praštaj, ali ne zaboravljaj. Dobro pamćenje je alat, velika mržnja – teret.
*****
Tudje su tajne uvek nekako privlačnije za izdavanje od vlastitih. Tudje se tajne uvek pokazuju i manje značajne.
*****
Mala priznanja mogu da zaštite od velikih jedino ako se ne čine.
Jer, malih priznanja nema. Svako priznanje je veliko. Svaki pion je važan u partiji šaha.

No comments: