Tuesday, April 23, 2019

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CCXXIII

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CCXXIII 

Izdavač © 2014 Službeni glasnik, Copyright © 1991 Borislav Pekić,. 

 ENGLEZI I SRBI 
Utorak, 2. avgust 1983. godine 

 Jesu li Englezi ljudi? Trebalo mi je dvanaest godina da shvatim da moje nerazumevanje Engleza, s kojim ni u kakvoj vezi ne stoji moja simpatija prema njima, potiče otuda što sam razlike među nama tražio u našim temperamentima, a zatim u našim istorijama. A one su zapravo u načinu mišljenja. 

Način mišljenja je, naravno, takođe rezultanta rasnog temperamenta i istorije, a istorija i sama posledica tog temperamenta. Istorija je, naime, uvek onakva kao što je njen narod, narod kome se ona događa. Ali ova jednačina, tako prosta kod nas, nije tako jednostavna kad se pokuša primeniti na Engleze.

 Mi smo nepredvidivi, zato što mi uopšte nemamo jedan način mišljenja. Englezi su, međutim, nepredvidivi samo zato što nismo kadri da njihov način mišljenja shvatimo. Mi smo neracionalni, zato što jednostavno ne poštujemo naloge razuma, kojim takođe raspolažemo. Englezi kad su neracionalni, oni ostvaruju jednu višu racionalnost, zapravo oni su i tada racionalni samo van naših granica poimanja.

 Naše su ekscentričnosti iščašenja iz života, njihove – užljebljivanje u život. Naše su zablude, zablude i juče i danas i sutra. Njihove zablude vrlo često su sutrašnje istine. Naše greške su greške koje ne mogu postati ništa pametno u budućnosti. Njihove pogreške su vrlo često neka vrsta predviđanja budućeg stanja, jedan prerani korak u njegovom pravcu.

 Oni su uvek iznad svojih stvarnih sposobnosti, mi uvek ispod. Pitao sam se zašto je to tako i našao odgovor u načinu mišljenja, ne toliko u karakteru tog načina nego u njegovoj stalnosti, u robotskoj šabloniziranosti njihovih reakcija. Standard, uostalom, i standardno ponašanje je prvi uslov onoga što zovemo civilizacijom. Svi oni funkcionišu kao nešto jednostavniji roboti.

Nešto drukčije misle, drukčije se ponašaju, pa tako postaju i predvidivi uglavnom oni koje su prilike na duže vreme držale u dodiru s Evropom, a naročito Istokom i Slovenima. Onda deluju kao mašine koje su žrtve kratkoga spoja, kao aparati dugo držani na vlazi.
Život na ledu 2draught

Civilizaciju karakteriše ljubav prema životinjama i izvesna ravnodušnost prema ljudima. Srpska i balkanska civilizacija tek je na pola puta. Mi smo prilično dobro razvili ravnodušnost prema ljudima, ostaje nam da zavolimo životinje.
 *****
Savremeni srpski pisci još traže svoje čitaoce, a tada je taj posao nespojiv sa njegovim – vređanjem. Kad od nekog očekujete pažnju, nije mudro početi sa time što ćete mu reći šta vam se na njemu ne dopada. Tek kada pisci u narodu prestanu gledati samo čitaoce od kojih se živi i kojima treba neprestano antišambrirati, dobiće šansu da o svom narodu kažu i neku neprijatnu istinu.
 Život na ledu 1983/84

No comments: