Friday, January 25, 2019

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CLXII

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CLXII 

Izdavač © 2014 Službeni glasnik, Copyright © 1991 Borislav Pekić,. 

 POBUNA 

 Kockanje je zgodna zamena za ulične nemire.
 Život na ledu 1955/59 

 Pobuna je stvaralački, nije rušilački čin. Ako je rušilačka, nije Pobuna već nered – ona je uvek i praslika nekog novog Reda. (Makar se on zvao slobodom kad je nema, moralom kad smo u padu, istinom kad smo u jednom mraku od svih onih u kojima možemo biti.)
 Tamo gde loze plaču 

 POLICIJA 

 Idealna policija nije ona koja te kontroliše, već ona koja stvori takvu situaciju u kojoj ti sam sebe kontrolišeš.
 „Razaranje govora“ 

 Zatvorenikova profesionalna dužnost je da ćuti. Islednikova da ga na govor prinudi. Svako odstupanje od ove situacije neoprostiva je povreda najsvetijih prirodnih zakona, na kojima se drži ustanova Zločina i ustanova Kazne.
 *****
Samo se slabe policije ograničavaju na gušenje pobuna. Dobre su njihov katalizator, ferment, podstrekivač. Oni čine sve da reakciju izazovu, a ne da je otklone. Oni znaju da se nijedna prava svinjarija ne može sprečiti, nego samo odložiti.
 *****
 U policijskoj istrazi kada je duša slomljena, telo se predaje. Telo koje pada ne obavezuje dušu. Naprotiv. Zaklinje je na otpor i osvetu.
 *****
 Dužnost policije nije da proizvodi, nego da uništava neprijatelje. Ali postoji i logička potreba za neprijateljima. Bez njih je nemoguće organizovati jaku državu. thepoliticalcorrectnesst
*****
Tek svaki deseti politički objekt istrage odaje pod batinama. Od preostalih devet, imajući u vidu samo one koji su potpisali potpuna priznanja, pa i za nepočinjena dela, četvorica čine to iz brige za svoje bližnje. Ali najveći broj intelektualaca, petoro na svakih deset, popušta pod režimom nekog moralnog problema.

 Kod radnika je, naime, srazmerno neobrazovanosti i intelektualnoj nezrelosti, zabeležen vidan porast brige za bližnje na račun brige za moral.
 *****
Policija je nešto za šta bi optimista mogao da se uhvati. Ako je u istoriji progres sumnjiv i posledica privida, napredak policijske veštine je nesumnjiv.
 Kako upokojiti vampira

No comments: