Thursday, January 24, 2019

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CLXI

MARGINALIJE I MORALIJE, DEO CLXI 

Izdavač © 2014 Službeni glasnik, Copyright © 1991 Borislav Pekić,. 

 PISANJE 

Pazi kako pišeš pisma. Sve ostaje. Ništa što u Knjigu života uđe, ne baca se.
 Korespondencija kao život I 

 Lično nisam pristalica stradanja – ni svog, tuđeg pogotovu – osim kad sam na njega prinuđen, a onda ga primam kao segment, nipošto odrednicu svoje sudbine. Ako smo stradali, kao što jesmo, prirodno je da o tome pišemo. Da smo srećniji, umeli bismo valjda s istom akribijom pisati o sreći.

Zbog čega da sreća bude tema niže vrste? Ona je, možda, za nas, umetničke mizantrope, manje zabavna, teže obradiva, to priznajem, ali ima pisaca koji su se i u njoj kao temi sjajno snalazili. Ne verujem da stradalnički motivi vraćaju našu književnost – hrišćanstvu. Možda će ovo zvučati paganski, ali za mene je vera u Boga radost, radost u najvišem smislu, nipošto patnja, bol, trpljenje.
  Zlatno doba dijaloga 

 PITANJE 

 Čemu tražiti odgovore, kad ćemo u njima naći samo pitanja. Svaki odgovor je pitanje postavljeno na nov način.
 Život na ledu 1983/84 

 POBEDA 

 Jedna od najsvirepijih posledica velikih poraza je migracija forme. Pobednik stvarno pobeđuje tek naknadno, kad vam počne uzimati ono za šta ste se borili, kad od vaše forme započne praviti svoju prirodu. 
 *****
 Revolucionarne pobede odnose se nad onim društvenim snagama, kod kojih je nekadašnja priroda, iscrpevši vitalnost, postala tek – forma. Preuzeta od pobednika, postaje postepeno ona opet priroda, ali njegova. Istovremeno se događa suprotan proces.

Poraženi prihvataju formu pobednika, koja postaje njihova priroda. Procesu revitalizacije na jednoj strani proporcionalno odgovara proces devitalizacije na drugoj. Pobeđeni se regeneriše, pobednik degeneriše.
 Tamo gde loze plaču 

 Treba pobedu dočekati spreman na njene poraze.
 „Tezeju, jesi li ubio Minotaura?“ theyknownotwhattheysay

 Ko je ikada razumeo poraz nikad neće verovati u pobedu. Pobeda se uvek zadobija nad nekim ili nečim. Nju uvek plaćaju drugi. Jedina pobeda koju plaćamo sami ona je koju dobijamo nad samim sobom. Ali zato samo od nje imamo i stvarne koristi. Ko izgubi plaća svoj poraz danas. Pobednik pobedu plaća sutra, a to je sva razlika.
 Život na ledu 1983/84

No comments: