Friday, December 11, 2015

Godine koje su pojeli skakavci III tom – LXXIX deo

Godine koje su pojeli skakavci III tom – LXXIX deo 

Copyright © 2013 ovog izdanja LAGUNA, Copyright © 1991 Borislav Pekić 

Uspomene iz zatvora ili antropopeja (1948-1954) 
Velika povelja slobode (Magna carta libertatum) Sremske Mitrovice i kako je izbeći 

12. Održavaj higijenu zbog samosvesti, humor zbog higijene. Održavaj čovečnost zbog sebe, a lojalnost zbog drugih. 

Dobra – u smislu uspešne – robija drži se na higijeni, humoru, čovečnosti i lojalnosti. Izgubi li se ijedno od ovih uporišta, zatvorenik je u opasnosti da izgubi i sva ostala, te se nađe na dnu s kojeg nema povratka. 46 - Crying Out Loud

Gubitak samosvesti, uvek praćen spoljnom zapuštenošću i duševnom čamotinjom, redovno dovodi do gubitka smisla za humor, ovaj najpre do nečovečnosti, potom do nelojalnosti, ili obrnuto.

Moj guru je imao lekovit običaj, kojeg je zvao „sanitarnim humorom”, da svakom, i najmračnijem zatvorskom događaju pronađe smešnu stranu. To mu je u razgovoru o njemu bila prva duhovna obaveza.


Osim u ekstremnim slučajevima, ti su događaji gotovo redovno bili paradoksalni, noseći u sebi poneku protivurečnost ili bizarnost koja ih je činila smešnim. Jednom je, na primer, odlučeno da se batinanjem (ćebovanjem) kazni dostavljač. Preko noći je, međutim, premlaćen nevin čovek s kojim je ovaj prethodne večeri zamenio ležaj.

Moj nesporazum s navodnim provokatorom u karantinu takođe spada u takve afere. Znam da je humor ovde pomalo nagoreo i nakiseo. Ali je na robiji sve te boje i ukusa.

No comments: