Monday, August 10, 2015

Dnevnik Borislava Pekića 4. maj 1983. godine

Život na ledu, Službeni glasnik 2013, Copyright © Borislav Pekić 

ODLOMCI IZ DNEVNIKA BORISLAVA PEKIĆA 

Sreda, 4. maj 1983. godine 

Ja kao savetodavac američkog Kongresa 

Danas sam dobio jedno vrlo interesantno pismo od Europian VIP Service Establishment s adresom Schan Fursturm, Lichtenstein, Burotel, Post fach 45, preko Minhena.

Pismo glasi: rebel_2

„Dragi gospodine Pekiću,

Sjedinjene Američke Države žele da ličnosti od internacionalnog značaja učestvuju kao privilegovani članovi u Kongresu Sjedinjenih Država. Vi biste mogli da budete jedan od onih članova koji će moći da se pridruži 277 republikanskih i demokratskih senatora u Kongresnom savetodavnom odboru, a kao član Vi ćete dobiti ovu kao i mnoge druge pruvilegije.


Vama pripada pored toga jedna lepa i impresivna gravirana zidna plaketa, veličine 9“x12“, ugravirano i pečaćeno svedočanstvo o članstvu, kao i specijalna identifikaciona legitimacija koja se nosi na Kongresnim prijemima u Vašingtonu, a dobijate i mogućnost registracije Vašeg pasoša kao savetodavnog predsednika u Kongresnom savetodavnom odboru.

Vaše moguće članstvo je aktivna ali neformalna poslovna veza između Vas i Kongresa Reganove administracije. Za Vas ne postoji nikakva obaveza i Vi ne morate da se pridružite sastancima Kongresa Sjedinjenih Država ako to ne želite. Pošto je titula data od strane Reganove administracije, Vi imate privilegije i prednosti koje ne moramo da obrazlažemo detaljnije. Čast nam je da Vam pružimo sve potrebne informacije u vezi sa članstvom.

Molim Vas pročitajte pažljivo priložene rubrike i vratite nam formular što pre možete.

 S poštovanjem, Peter Hall, predsednik.“

Pored jednog formulara u kome bih morao da odgovorim da li pristajem, nalazi se jedan vrlo interesantan, drugi formular gde Europian VIP Service Establishment mi nudi informaciju u vezi s nekim vrlo čudnim mogućnostima uz naravno novčanu naknadu. Tu se kaže:

„Zainteresovan sam da dobijem ekskluzivne informacije u vezi sa zvaničnim registrovanim pasošem Meksika $ 150. -. Zvaničan registrovani pasoš Kosta Rike $150. -. Zvaničan registrovani diplomatski pasoš Kosta Rike $ 250. -.“

Ja sam, naravno, vrlo sumnjičav prema ovakvim pozivima, mada ovo zvuči veoma ozbiljno i preduzeo sam korake da se obavestim o toj instituciji, da vidim koliko je čitava ta stvar vredna pažnje.

No comments: