Monday, February 09, 2015

Dnevnik Borislava Pekića 4. februar 1959.

Život na ledu, Službeni glasnik 2013, Copyright © Borislav Pekić 

ODLOMCI IZ DNEVNIKA BORISLAVA PEKIĆA 

Sreda, 4. februar 1959. 

Tabela uporedne svete i profane istorije Daniel-Ropsa : Car David i zauzeće Jerusalima (sveta) i Feničansko pomorsko carstvo (profana) od 1012. do 975. godine pre Hrista. Ili Ishod Jevreja iz Egipta, prema hipotezi duge hronologije trebalo bi da pada u doba Amenofisa II, prethodnika revolucionara religioznog Ehnatona oko 1450. - 1420.

Takođe postoje pretpostavke kratke hronologije, koji izlazak iz Egipta stavljaju u godinu 1225. Ropsova tabela, poziva Avrama (Avramovo pozvanje) oko 2000. godine pre Hrista kad u Vavilonu vlada zakonodavac Hamurabije, a u Egiptu XII dinastija. To je jednovremeno prvi datum uporedne svete i profane istorije.

Ropsova knjiga je izuzetno važno tehničko sredstvo, za uspostavljanje korelacije između biblijskih anegdota i istorijskih činjenica. thecardshuffle2

 Sneg u magli, bledi pepeo u dimu; vazduh je hladan; kao da prislanjam obraz uz metalnu kutiju. Danas je moj rođen-dan. Trebalo bi izvući porodične fotografije ali, naravno, ja ih ne izvlačim: isuviše sam inertan prema prošlosti koju ionako ne priznajem za svoju.

Glupo je slaviti rođen-dan koji nije tvoj.

 Ja sam zapravo jedno neprekidno novorođenče: što znači, uvek neodređen i amorfan; nikad moje kosti neće očvrsnuti. Tek što nastanu, novorođenče crkava i dolazi novo.

No comments: