Wednesday, November 05, 2014

Dnevnik Borislava Pekića 7. januar 1957.

Život na ledu, Službeni glasnik 2013, Copyright © Borislav Pekić 

ODLOMCI IZ DNEVNIKA BORISLAVA PEKIĆA 

Ponedeljak, 7. januar 1957. 

Dolazio ( ). Eto taj čovek je potpuno načisto sa svojim opstankom: niti ga uhodi niti od njega biva prepadnut. Kod njega ne zapažam ni trunke one samoljubive opsesije koja primorava ljude da oblače odela za tri broja šira od vlastitog uzrasta. On je beznačajan na jedan ozbiljan način, bez prenemaganja i podizanja na prste, bez veštačkih potpetica. (Kao [ ] na primer.) On se oseća potpuno zarastao u sebe i verujem da je srećan, jer ne osećajući raskorak između svog opstanka i svoje predstave o njemu, nema potrebe za doterivanjem. Seo je na stolicu u uglu i čekao dok ja ne završih posao. Onda smo razgovarali.

( ) ima glas koji bi bio smrtonosan za izvesne ljude. (Naročito lep glas nepogodan je za inteligentnog čoveka, jer umotava njegovu misao u čulnost, te ova umesto da pokrene um, pokreće strasti.)

( ) međutim nije ni svestan lepote svog glasa. Istinu govoreći, ja i ne slušam šta mi on saopštava: šum tog zvuka liči na titranje pučine. ( ) poznajem dosta davno. Od toga međutim još nismo umorni. 46 - Crying Out Loud
O titirima. Statističko ispitivanje anti-triblionskih opredeljenja . Nepristrasno uzevši titiri po sebi nemaju nekih naročitih prednosti nad triblioncima. Ako neka prednost postoji, ona je manje u njima, a više u idejama za koje se pogrešno pretpostavlja da ih titiri ispovedaju; jer titiri mahom i ne ispovedaju nikakve ideje: ono što oni ispovedaju samo su protivideje, obrazovane na bazi uslovnog refleksa.


 Ideologija titira čini mi se suštim naličjem tzv. ideologije triblionaca. Ona se oblikuju na isto onako banalan, ali pragmatistički način kao što se oblikuje naš izbor pravca kad sretnemo čoveka koga želimo da se otresemo. (Onda ga obično pitamo kuda smera i pošto nam odgovori, biramo suprotnu ulicu.)

Eksperimenat sa utvrđivanjem antitriblionskog stava titira. Uzeti sto uzoraka i obraditi ih statistički. O tome ću razgovarati sa B. B.

Kladim se da ću u devedeset devet slučajeva na sto pronaći lične (često najvulgarnije) razloge za ono što se naziva nepristrasnim izborom.

No comments: