Wednesday, July 09, 2014

Dnevnik Borislava Pekića 22. oktobar 1955.

Život na ledu I, Službeni glasnik 2013, Copyright © Borislav Pekić 

ODLOMCI IZ DNEVNIKA BORISLAVA PEKIĆA 

22. oktobar 1955. 

Prvi i najsigurniji znak osećanja niže vrednosti: ne dozvoliti da neko drugi bude u pravu ( ) a naročito ne priznati ispravnost tuđeg stava, ma koliko ta ispravnost bola oči. Drugi znak: ironična superiornost koja se očituje u nekoj vrsti apriornog odbacivanja tuđeg stava. (Opit koga sam izvršio sa ( ) - U jednoj kontraverzi sam se trudio da što vernije upamtim stav koga je zauzimao, žučno ga i bezkompromisno protivstavljajući mome stavu.

Posle jedne nedelje izazivam istu takvu žučnu intelektualnu netrpeljivost jednom dražo koja ne bi više smela da bude adekvatna. Ja ovoga puta prvi razvijam mišljenje koje je bilo njegovo tek pre nedelju dana i šta doživljujem: on to mišljenje isto tako žučno napada kao što ga je nekad branio, i to argumentima koji su bili moji!)

Simptomatično: takva osoba nikad ne upotrebljava ograde. Ona nikad ne kaže: „Bojim se da ne delim vaše uverenje“; „Ne verujem da ste sasvim u pravu“; „Možda“; „Nisam siguran“; „Mislim“; „Pretpostavljam“; „Ne znam“; „Slažem se sa tim mišljenjem“; „Usvajam ga, jer nemam boljeg“; etc.) defence
 x
Nazvaću te osobe: M1, M2, M3, Z1 i I1 i I2. Sedma osoba je B1. Scena se događa u stanu B1. M1, Z1 i I1 su pijani. M2 sedi za stolom i prelistava neku knjigu. M3 se vraća sa B1, pošto su otpratili dame. I1 želi da saopšti B1, nešto o dami koju B1 voli. Po izrazu njegovog lica to je neprijatno, kako za B1 tako i za tu damu. M1 nastoji da ga u tome spreči.


M3 najpre diskretno, a onda otvoreno nagovara I1 da tu stvar javno saopšti. Z1 staje na njegovu stranu. B1 koga se stvar tiče, i kome je neprijatno, ćuti. I1 insistira da tu stvar kaže. B1 zapaža da svi znaju o čemu se radi,i jasno mu je da M3 i Z1 imaju svoje razloge zbog kojih žele da B1 to sazna. Kako I1 uvek iznova započinje da govori, a M1 ga uvek iznova u tome sprečava, to Z1 preuzima na sebe da drži M1, a M3 uzima na sebe da nagovara I1.

Ostali ćute. M2 je sasvim nezainteresovan, a I2, ne mešajući se, isuviše pokazuje očevidno zadovoljstvo zbog situacije koja će nastati. Najzad I1 dobija mogućnost da na navaljivanje M3 saopšti tu stvar B1. Saopštenje je vrlo priglupo u svojoj osnovi i neobično, naročito u svom drugom delu, neprijatno za damu koju B1 voli.

M1, M2, M3, Z1, I2 a naročito I1 su najbolji prijatelji dotične dame i svoje saopštenje I1 propraćuje isprikom, da je on prijatelj i B1. Podlost je tako vitalna, da je ni antitoksin prijateljstva ne može uništiti.

No comments: