Monday, September 16, 2013

Dnevnik Borislava Pekića 28. april 1954 (nastavak)

Život na ledu I, Službeni glasnik 2013, Copyright © Borislav Pekić 

ODLOMCI IZ DNEVNIKA BORISLAVA PEKIĆA 

28. april 1954. (nastavak) 

Pošto U. U. odaje iz straha od fizičke torture, on je u stanju da vremenom ubedi sebe da je do takve torture stvarno i došlo. No ovo ne umanjuje njegovu indignaciju nad sobom i sebi sličnim - premda istini za volju svoje razloge smatra opravdanijim nego razloge na primer onog „kanibala i lovca na ljudske glave“ C. F.

Njegov pokušaj rehabilitacije je logična posledica tog gađenja, bez obzira što do nje realno nije došlo, naime bez obzira na to što ona nije prihvaćena nego je on umesto toga obešen. O. H. (sa B. primedbama) nije nezadovoljan stanjem stvari, jer uobražava da izigrava svoje naredbodavce. Tek kad ga baš zbog toga upropasti C. F. on se intimno može osetiti kao heroj, ali samo može, jer on je kukavica te nastoji da se opravda provalom priznanja, koja su do sada stajala s one strane nužne granice između morala i lične sigurnosti. NightSerpent
M. R. otaljava posao kao pristojan, ali ne revnostan službenik neke državne ustanove. Radi do mere koja je dovoljna da mu obezbedi minimalan standard. Tačno do te mere, ni više nimanje. On nije nikakav entuzijazist, niti je prisiljen na ovaj posao. Ljudi su zapravo neke vrste kovčežića sa novcem. Svaki čovek ima veću ili manju tajnu pa će on prema potrebi izabrati tajnu onog formata koja će mu obezbediti određenu sumu novaca. M. R. zbilja nikad ne denuncira pre nego što mu „dogori do nokata“ u novčanom smislu.


B. E., taj sportist među njima, zainteresovan je jedino postupkom otkrivanja tuđih tajni, onim što se naziva „tehnikom posla“ kao što vrsan lovac ne uživa u aktu ubijanja nego u svim pripremama za nj. On bi se mogao okarakterisati kao umetnik konfidenterije, i tačno je da o njenoj taktici zna više nego iko drugi.

Što se tiče S. C. pitanje je još uvek da li je on kao i C. F. oslobođen ličnih razloga ili su ti razlozi, kod prvog anti-građanska i neegzibicionistička hrabrost, a kod drugog filosofska mizantropija, samo pogodne obrazine za mekuštvo, neurozu ili neku u svakom slučaju ličnu bolest. Naime da su razlozi ovakvi kakvi oni nude, došli kasnije da objasne događaje proistekle iz sasvim banalnih uzroka.

Indiskretna, brbljiva, nastojnica kuće, na Cvetnom trgu (preko puta broja 11).

No comments: