Monday, July 02, 2012

Obrazloženje žirija

Obrazloženje žirija za dodelu stipendije Fonda Borislav Pekić za 2012. godinu

Žiri Fonda Borislav Pekić, u sastavu Ljiljana Pekić, Predrag Palavestra, Mileta Prodanović, Vladislava Gordić Petković i Gojko Božović odlučio je da dve književne stipendije za nacrt proznog dela dodeli

Slobodanu Bubnjeviću iz Pančeva (za nacrt romana Sedmi narod)
i
Berislavu Blagojeviću iz Banjaluke (za nacrt romana Tiši od vode).

Između trideset i osam prijava pristiglih na konkurs, radovi nagrađenih izdvojili su se kako zrelošću i celovitošću umetničke vizije, tako i sistematičnošću u njenom izlaganju.

Berislav Blagojević rođen je 1. jula 1979. godine u Slavonskom Brodu. Magistar je geografskih nauka. Objavio je tri knjige proze, Lamentacija po Sofroniju (2005), Ja, revolucionar (2010) i Revolucionar (2012), i zbirku poezije Trebao sam biti riječ (2005). Njegova prozna dela nagrađivana su na književnim konkursima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Španiji, a radove je objavljivao u velikom broju književnih časopisa u Srbiji i inostranstvu.

Blagojevićev sinopsis za roman Tiši od vode ukazuje da će ovo delo u više narativnih ravni predočiti sudbinu pojedinca i transformacije u vremenu. Roman opisuje proces lečenja glavnog junaka, učesnika rata u Bosni i Hercegovini, u kome se lična borba za ozdravljenje kontrastira sa svim apsurdima i surovostima realnosti koje uzrokuju rat, moralna degradacija i tranzicijske bolesti. Glavni junak Danilo Mišić komunicira sa svojom okolinom putem dnevničkih beležaka u kojima dominira lik Danila Harmsa. Danilo otelovljuje i bolest pojedinca i bolest sveta za koje se predano traže terapije i rešenja.

Slobodan Bubnjević rođen je 1978. godine u Rijeci. Studirao je eksperimentalnu fiziku, bavi se novinarstvom, piše prozu i dramu. Autor je zbirke priča Perturbacija i druge nevolje (2005), a očekuje se ove godine izlazak iz štampe zbirke Strah od promaje. Bubnjević je novinar nedeljnika "Vreme", urednik internet portala Centra za promociju nauke i elektronskog književnog časopisa "Male novine", a devet njegovih radio drama emitovano je na programima Radio Beograda.

Sinopsis romana Sedmi narod nagoveštava prozno delo žanrovski određeno kao alternativna istorija, i u njemu se životni put junaka ukršta sa pitanjima o mogućnosti opstanka države Jugoslavije. Dvostruka biografija glavnog junaka, koji je i ugledni novinar i pripadnik tajne službe zadužen za likvidaciju političkih neprijatelja, omogućuje da se radnja romana razvije na dva plana: na ličnom, koji prati sudbinu Grigorija Vrane, njegov lični i porodični život, i na socioistorijskom, koji prati jednu od mogućih sudbina Jugoslavije – Jugoslavije kao moderne, jake i bogate zajednice balkanskih naroda, u kojoj devedesetih nije bilo ratova.

U uverenju da ovogodišnji dobitnici stipendije "Borislav Pekić" pred sobom imaju lepu spisateljsku budućnost, žiri im najsrdačnije čestita na osvojenom priznanju, i želi mnogo uspeha u finalizaciji njihovih proznih dela.

U Beogradu, 2. VII 2012.

No comments: